8 Ağustos 2024 Perşembe

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / DİĞERLERİNİN GÜNAHI NEYDİ?

Cahit UYANIK 

Giderayak hükümet,  geçen hafta 'büyük büyük' icraatlara imza attı. Memurlara iane kabilinden 300 trilyon dağıttı; fındıkçıları da unutmadı ve 140 trilyon da onlara toka etti. 

Acaba Türkiye'de krizin etkileri sadece memuru ve fındıķçıyı mi vurmuştu? İşte soruyorum size, açıkça cevap verin. Ey Başbakan Bülent Ecevit, ey Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ey Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ey Maliye Bakanı Sümer Oral, ey Devlet Bakanı Masum Türker, ey Çalışma Bakanı Nejat Arseven... Siz bu ülkeye 45 yıl hizmet edip, vergi ödeyip, sigorta primi yatırıp, işyeri çalıştırıp, onlarca insan yetiştiren bir Bağ-Kur emeklisine ayda 180 milyon lira ödediğinizi biliyor musunuz?

Kimin parasıydı verdikleriniz peki? Hiç kimsenin parası değildi. Borçtu borç... 98 katrilyon liralık bütçenin 56-57 katrilyonu borçtan oluşur da bol keseden dağıtırsan bunun adına 'bütçe hovardalığı' denilir. Ama böyle yapa yapa 2001 Krizine gelmedik mi?

Parasını devletin ödediği telefon hatlarında gizli oy sözleşmeleri, çift kapılı ve kaçışa imkan veren bol çıkışlı makam odalarında fısıldaşa fısıldaşa yapılan pazarlıklarla hepimizin ve çocuklarımızın geleceğini üç-beş oy için ipotek ediyorsunuz. Sonra da gelsin IMF'ye küfür, gitsin Dünya Bankasına eleştiri... 

Üstelik bu pişkince davranışın yanlış olduğunu söyleyenleri de 'memur düşmanı', 'çiftçi muhalifi' diye suçluyorsunuz.  Mezarlıktan geçerken ıslık çalma psikolojisi ile "Efendim her şey bütçe içinde olup bitiyor" diyerek zevahiri de kurtarmaya çalışıyorsunuz. Ama her şey halkın gözünün önünde geliştiği için zevahir değil kendinizi bile 3 Kasım'da kurtaramayacaksınız, bilmiyorsunuz. 

Adaletsizlik bir kere devlete musallat olmaya görsün... Memurlar ile fındıkçılar devletin öz evladı oldular; işçi, esnaf ve köylülerle onların emeklileri ise üvey evlat... DSP memurlardan üç-beş oy kapmak için bizim kesemizden iane dağıttı, ANAP ise fındıkçıları kendine öz evlat seçmiş ya, gerisi hikaye... 

MHP ise Allah'ın şanslı kulu... Hangi parti, tam seçime 1 ay kala çiftçilere Dünya Bankası desteğinde 700-800 trilyonluk doğrudan gelir desteğı ödemesi yapma şansı yakalar? Batı'nın desteğinden en fazla yararlanan parti MHP ama Batı'ya en fazla saldıran parti de MHP... Allah'ın şu güzel işine bak.

İktidar partileri anlayacağınız tam bir seçim sarhoşluğu içine girdiler. Ama bu gidişle 4 Kasım sabahı hiç birisi uyanamayacak. Bir dahaki seçime kadar derin bir uykuya dalacaklar. Bekleyip görelim; Türk milleti eyler, neylerse güzel eyler...

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  23 Eylül 2002 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder