Masterchef Türkiye izliyorum
İçli köfte yapmaya çalışıyorlar
Rahmetli babaannem Münevver Uyanık aklıma düştü
Münevver ninem tam bir içli köfte oyma uzmanıydı
Kısa
ve tombul parmaklarıyla, güçlü bilekleriyle,
Avucunun
içine bir topak köfte alır, işaret parmağıyla, neredeyse kalın kağıt
inceliğinde
Çevire çevire oyardı
Bu
konuda hayli ün yapmış olmalı ki
Haftada
en az bir kere akrabalarından, arkadaşlarından, mahalleden içli köfte oyma
daveti alırdı.
Yüksünmeden
giderdi.
Yaptığı içli köfte, göbeği şişkin olanlardan değil; 'kalem gibi' olurdu.
Genç gelinlere maharetinin inceliklerini de aktarırdı.
İçli
köftede köfte kadar iç de önemlidir.
Bence
en güzel köfte içi Antep'te yapılır. Daha baharatlı ve kavura kavura (Aşağıdaki
TC Omer Nesib Battalbey 'in çok güzel yorumunu okuyabilirsiniz) yapılır diye anımsıyorum
Cevizi
aslında yazmaya hiç gerek yok...
Öyle
ki bir evde içli köfte yapıldığı en az 100 metre geriden anlaşılır kokusundan...
Şimdi
diyorum ki; "Olsa da yesek, Antep işi veya başka memleketinki; fark
etmez"
Not:
İçli köfte bir ara sıcak değil, ana yemektir. Lokantalarda önümüze getirilen ara
sıcak içli köftelerin oyulması, parmakla değil et çekme makinasının ucuna
takılan bir aparatla yapılmaktadır.
(Bu yazı 21 Eylül 2020 tarihinde Facebook sayfamda yayınlanmıştır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder