ŞIHIL MAHŞİ VE ANTEP'İN TÜYLÜ ACİR DOLMASI

Cahit UYANIK

Masterchef Türkiye'de

'Şıhıl Mahşi' yaptırıyorlar. 

"Türk mutfağında yer alan, bir çeşit kabak dolması türüdür. Klasik kabak dolmasından farklı olarak kabakları oyulduktan sonra kızartılır. Mahşi Arapça'da dolma demektir" deniliyor internette...

(Harcında pirinç veya bulgur değil nohut kullanılıyor)


Antakya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Güneydoğu'da  yapıldığı söylendi ama ben anımsayamadım.

Onun yerine şıhıl mahşiye benzer 'Tüylü Acir (Acur) dolması' aklıma geldi çocukluğumdan...

Tüylü acir, Antep'te havalar iyiden iyiye ısınınca çıkan bir sebzedir, her zaman olmaz...

Antep'e yakın coğrafyalarda da vardır tahminimce...

Gerçekten üzerinde ince bir tüy tabakası vardır

Dolmalık ufak patlıcan büyüklüğündedir


Acir dolması genelde firikli olurdu ama bazıları bulgurla da pişirirdi sanki...

Firiğin kendine has güzel lezzeti, tüylü acirden aldığı hoşluk ile Antep'in güneşte pişmiş acılı-acısız biber ve domates salçaları karışımı ile birleşince, unutulmaz bir şölen oluşur sofrada...

Sarımsaklı yoğurtla da yenilir...

Tüylü acir, bol olduğu zamanlarda kurutulup  kış için de saklanabilir.

(Bu yazı 24 Temmuz 2022 tarihinde Facebook sayfamda yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder