18 Ağustos 2024 Pazar

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / MARATONCU'NUN MOLASI

Cahit UYANIK 

Hakan Şanlıtürk, uzun yıllardır Milliyet'in Ankara Bürosunda ANAP'ı izlemekle görevli bir muhabir arkadaşımız... Önümüzdeki hafta Şanlıtürk'ün ilginç bir kitabı çıkacak: Maratoncu'nun Molası. Kimmiş bu maratoncu peki? Kitaptan anladığımızda göre ANAP'ın 2002 Kasım seçimlerinden sonra istifasını veren eski genel başkanı Mesut Yılmaz...

Yılmaz'ın siyaseti bırakmasının üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçtikten sonra çıkan bu kitap, ANAP'ın gerileme döneminin hayli objektif ve olaylara dayalı şekilde analiz edildiği bir dizi halinde akıp gidiyor. Ama kitap baş döndüren olayların yaşandığı 2002 Eylül ayı ile açılıyor. 

Yılmaz'ın genel başkanlığı bırakmaya ikna oluşu ve yerine şimdilerde Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya bırakmak istemesiyle ilgili gizli kalmış bir olayın anlatımı insanı hayretten hayrete düşürüyor. Yılmaz'ın AB Toplantısına giderken, 3 gün sonraki dönüş tarihli istifa mektubu bırakmaya razı olmasına rağmen Mumcu'nun ertesi sabah AKP'ye geçişi nefes nefese anlatılıyor.

Kitap, yakın geçmişimizin birçok olayının perde arkasının aydınlatılmasına yardımcı olacak bilgileri de içeriyor. 1995 Seçimleri arefesinde ANAP ile MHP görüşmeleri, 1996'da kurulan Anayol Hükümetinin hemen öncesi ve koalisyon pazarlıkları, Anayol Hükümeti bittikten sonra RP ile yaşanan pazarlıklar, Susurluk Kazası ve sonrası, RP-DYP Hükümetinin yıkılışı ve sonrası, Yılmaz'ın 28 Şubattan sonra askeri kesimle girdiği kavgalar, Yılmaz'ın Budapeşte'de neden yumruklandığı, Yılmaz'ın cumhurbaşkanlığı hayallerinin bitiş hikayesi, Türkbank Olayı, Beyaz Enerji'ye daha değişik bir bakış açısı, Mavi Akım'ı istemeyen uluslararası güçler, bir siyasinin ağzından moratoryumun kıyısından nasıl döndüğümüz gibi olaylar; gizli bilgiler ve tutanaklarla gözler önüne seriliyor.

Kitap, aynı zamanda soğuk ve mesafeli gibi görünen Mesut Yılmaz'ın yakın dostlarına yaptığı kaliteli şakalara da yer veriyor. Şimdilerde büyük bir devlette Türkiye Cumhuriyetini temsil eden bir büyükelçinin siyasetçi iken, Yılmaz'ın şaka tezgahına düşmesi ve frakla maç izlemeye gitmeyi kabul etmesine kahkahalarla güleceksiniz. Mustafa Taşar'ın ciddi düşme tehlikesi geçiren uçakta ne yaptığı ve Yılmaz'ın buna tepkisi, Anayol pazarlıkları sırasında Taşar'ın yaptığı cinlikler gibi hoş olaylar da kitaptaki akıcılığı sağlayan diğer unsurlar...

Peki kitabın adı neden Maratoncu'nun Molası? Şanlıtürk kitabı sunuş yazısında "Türk siyasetinin bundan sonraki akış yönü Yılmaz'ın kararlarını etkileyecektir. Kader ona böyle bir şans tanıyabilir. Böyle bir durum, bitti sanılan maratonun gerçekte bir moladan ibaret olduğunu ortaya çıkaracaktır. O zaman kim bilir kendisine ne yakıştırmalar yapılacak ne methiyeler dizilecektir. Eminim böyle bir ortamda ona yönelik ilk övgü 'Küllerinden doğdu' olacaktır. Çünkü bu bizde çok aşina bir davranış biçimidir" diyor. Bekleyip göreceğiz.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  08 Mart 2004 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder