Cahit UYANIK
Antepliyiz ya, yemek denilince 'antirişli'sini ararız hemen... Ankara'ya okumaya geldiğim 1980'lerin ilk yarısı. Ankara'nın kıymalı pidesi ile döner kebabını hemen keşfettim. Her köşe başında bir pideci ve dönerci...
Ama hangisi özel ve başkalarına benzemez, zamanla öğreniliyor.
Necatibey'deki Kebap 49'un kıymalı pidesi çok özeldi, onu hemen yazayım. Sakarya Caddesinin -ki artık araç trafiğine kapandığı için sokak denilse yeridir- bu fotoğrafının sağ köşesinde yer alan 'Kemer Döner'in döner kebabı ise en lezizlerden biriydi. Çünkü odun kömürü ateşinde yavaş yavaş pişen döner Ankara'da sanırım başka yerde yoktu. (Şu anda da yok diye biliyorum.)
Dükkanin girişindeki kasada parasını ödeyip fişini alırsın, minyatür bir apartman dairesi gibi üst üste dizilmiş odun kömürlerinin döner kebabını pişirmesini beklersin öyle.. Sonra -dudağına adeta yapışmış sigarasıyla- bir usta yarım somun ekmeğin içine döneri ve üstüne bol soğanlı az maydanozlu piyazi koyar ve... Kemer Döner'in kömür ateşinde pişmiş enfes döneri midenize amade...
Dükkan küçük olduğu ve etrafina atilmiş birkac masa da dolu oldugu için Sakarya Caddesinin uygun bir yerinde yersiniz elbette...
Bu dükkan şimdilerde telefon aksesuarcısı oldu sanırım.
Ankara'ya odun kömürü ateşinde döner yapan bir dönerci lazım bence.
(Antiriş: Toplumdaki kural ve teamüllere aykırı olarak yapılan iş veya söylenen söz)
F: Eski Ankara Görüntüleri Facebook hesabı
(Bu yazı 07 Mart 2025 tarihinde Facebook hesabımda yayınlanmıştır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder