15 Ağustos 2024 Perşembe

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / PARA, SİYASET VE HÜKÜMET

Cahit UYANIK 

Ekonomide bu haftanın gündemi, para... IMF'den, Dünya Bankasından ve G-7 ülkelerinden para veya para sözü bekliyoruz. Devlet Bakanı Kemal Derviş, bu konudaki açıklamanın en geç Çarşamba günü yapılacağını söyledi. 

Derviş bu açıklamayı yaparken Ankara çok büyük bir esnaf eylemine sahne olacak. Türkiye'nin dört bir yanından gelen esnaf sokakları dolduracak. Sayının şimdiden 100 bin kişiyi geçeceği tahmin ediliyor. Bakalım Derviş'in sır gibi sakladığı 'finansman paketi' sokaklara dökülen esnafı rahatlatmaya yetecek mi? 

Açıklamanın bir gün öncesinde ise TOBB, 350 oda başkanı ve yöneticilerini Ankara'da toplayacak. TOBB'un gündemi de ekonomik kriz... Kasım Krizi'nden bu yana hayli aktif bir görünüm sergileyen TOBB'un söyleyecekleri de önemli. Artık bu tip toplantılarda muhalefet partileri liderleri de bol bol boy gösterecekler. Çünkü seçim veya yeni bir hükümet kurulma kokusu ortalığı iyice sardı. Yalnız ölçüsüz vaatler ve "Bu ekonomiyi 6 ayda kurtarırım" şeklindeki sayıklamalar, bu toplantılarda çok sert şekilde protesto edilebilir. Benden söylemesi....

Haftanın son değerlendirmeleri İstanbul’da TÜSİAD'ın YİK toplantısında yapılacak. Derviş, YİK sırasında verilecek yemeğe onur konuğu ve konuşmacı olarak katılacak. Derviş'in bu toplantıda, 1 gün önce açıkladığı ekonomik paketi anlatması bekleniyor. 

11 Nisan Çarşamba gününü 1998 yılı ortasından bu yana süregelen Türkiye-IMF ilişkilerinde yeni bir aşama olarak nitelendirmek de mümkün. Açıklanacak program, Türkiye'nin IMF ile gelecekte kurulacak ilişkilerinin yönünü belirlemek açısından önemli. 

Geride kalan 3 yılda ne IMF Türkiye'yi ne de Türkiye IMF'yi anlayabildi. En kritik konularda düşülen görüş ayrılıkları, Kasım ve Şubat krizlerini ortaya çıkardı. Ekonomik büyüme, çapaya bağlanmış kur, enflasyonun düşüş hızı gibi konularda derin ayrılıklar zaman zaman su yüzüne çıktı. Sonuçta ortaya çıkan olumsuz tabloda, kimi suçlayacağımızı şaşırdık. 

Son 3 yılın bize verdiği önemli derse göre; Devlet Bakanı Derviş'i dinlerken bu programın nimet ve külfetlerinin kimin veya kimlerin sırtında kalacağını öğrenmeliyiz. Yani Çarşamba günü açıklanacak programın sahibi hükümet, ortağı IMF ve uygulayıcısı da Derviş olmalı. Oysa mevcut hükümetin üyeleri bu programa pek sahip çıkıyor değiller. Alttan alta kazılan kuyular, popülizme kaymaya başlayan kurtarma paketleri bu programın ölü doğmasına neden olabilir. Hükümet üyeleri arasında uzun zamandır süregelen iç çekişmeler, ekonomik krizin patlak vermesi ve Derviş'in iş başına gelmesiyle iyice su yüzüne çıktı. Hükümetteki uyumsuzluk aynı şekilde Meclis'e de yansıdı. Halkın sokağa dökülmesiyle Meclis ve milletin arası açılmış oldu. 

Derviş'in açıklayacağı paketin mali boyutu o kadar güçlü olmalı ki, siyasete ve sokağa bir denge getirebilmeli.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  09 Nisan 2001 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder