3 Ağustos 2024 Cumartesi

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / NAMUS MESELESİ

Cahit UYANIK 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) büyük merakla beklenen açıklamasını yaptı ve Fon'daki 10 bankaya bir gelecek çizdi. Şu anda çözüm bekleyen tek banka kaldı: Etibank. Bu aşamada Fon'daki bankaların geleceği için belki de 'ikili analiz' yapmak gerek: Teklif gelen bankalar ve gelmeyen bankalar. 

Teklif gelen 4 banka nispeten temiz bankalar. Kötü yönetim veya bağlı bulundukları sanayi grubunun zor duruma düşmesi nedeniyle Fon'a geçmişlerdi. Haklarında büyük hortumlama soruşturmaları veya mahkemeleri yoktu. Ama müşteri çıkmayan bankalar için (Eskiden İzmirli bir sanayi grubuna ait olan banka hariç) aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sabıkalı bankaların sahiplerinin 3'ü halen hapiste... Haklarında binlerce yıla varan hapis cezası istenen iddianamelere savunma hazırlamakla meşguller.

BDDK'ya ilgilendikleri bankaları bildiren grupların titizlikle ve büyük bir özenle seçildikleri ise ortada. Bu isimler arasında "Ona banka verilir miymiş?" denilecek biri görünmüyor. Bu, Fon'daki 4 bankanın hepsinin satış şanslarının yüksek olduğunu gösteriyor. Teklif sahipleri artık 'due dilligence' diye bilinen ayrıntılı incelemelere girişecekler.

Zekeriya Temizel başkanlığındaki ve Türkiye'nin yetiştirdiği en yetenekli hukukçu, bankacı ve uzmanlarını bünyesinde barındıran BDDK'nın, ayrıntılı incelemede bu taliplilere bir sürpriz hazırlamaları pek beklenemez. Çünkü kanun ve kurallar çerçevesinde yapılan bankacılık, zaten sürprizleri kaldırmaz. Ayrıntılı inceleme aşamasının, planlanandan daha kısa sürmesi beklenebilir. Bundan sonra yapılması gereken BDDK'nın açıkladığı Eylem Planı çerçevesinde bu bankaların satışını beklemek.

Teklif gelmeyen bankaların ise Sümerbank çatısı altında birleştirilmesi kararlaştırıldı. Sümerbank, 1930'lu yıllarda kurulduğunda ülkenin pamuk üretiminden pamuk ipliğine, oradan da tekstil ve konfeksiyona geçişinde önemli rol oynamıştı. Halen ihracat sektörü lideri tekstilin mayasında Sümerbank var. 

Bu bankanın sırf para kazanma güdüsüyle özelleştirilmesi hatalıydı. Bu hatadan geç ve zor da olsa dönüldü. Sümerbank, 70 yıl aradan sonra bu sefer de bankacılık sektörünün önemli bir bölümünü konsolide etme görevini üstlendi. Bünyesine aldığı bankaların ne imajı temiz ne de geçmişi... Oysa Sümerbank'ın pırıl pırıl bir geçmişi var. 

Bu 'namus meselesi'ni ancak geçmişi bu kadar eskiye dayanan ve kuruluş senedinde Atatürk'ün imzası bulunan bir banka üstlenebilirdi. BDDK, 4 bankayı sindirdikten sonra büyük ihtimalle Sümerbank'ı yeniden satışa sunacak. Eminiz bu sefer Sümerbank'a 'huyu huyuna suyu suyuna uygun' bir talip bulunacaktır.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  29 Ocak 2001 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder