2 Kasım 2021 Salı

MERKEZ BANKASINDA 81 BİN TL ESKİ BAŞKAN MAAŞI OLUR MU?

Naci AĞBAL

Naci Ağbal neden Hazine ve Maliye Bakanlığı Müşavirliği görevine atandı?

Yaklaşık 6.5 ay önce Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınan...

Naci Ağbal bu süre boyunca hangi pozisyondaydı ve ne kadar maaş aldı?

Bu konu Temmuz ayında Meclis Plan ve  Bütçe 

Komisyonunda da gündeme gelmiş

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre;

MB Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şerif Uygun buna benzer bir soruya şu yanıtı vermiş:

“MB başkanlarının üst kademe kamu yöneticilerinin atanması hakkında 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde görev süreleri dört yıl olarak belirleniyor. Ancak 375 sayılı KHK’nin ek 35. maddesine göre KHK’nin kullandığı tabirle, performanslarının yeterli görülmemesi durumunda bu görevden alınabiliyorlar. Görevden alındıktan sonra ise yine bu 375 sayılı KHK’nin ek 35. maddesine göre iki yıl boyunca eski görevlerinin ücretlerini almaları mümkün.”

Uygun, bunun MB’ye özgü bir düzenleme olmadığını, üst kademe tüm kamu yöneticileri için geçerli olan genel bir düzenleme olduğunu belirtmiş. Bunun üzerine İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, “Şu an alıyorlar mı” diye sormuş. Şerif Uygun, “Yani kişisel olarak şu andakilerin alıp almadığını bilmiyorum ama 375 sayılı KHK’nin ek 35. maddesi bu imkânı sağlıyor eğer kamu görevinden seçilmişlerse” demiş.   

Bu durumdan anlaşılıyor ki Naci Ağbal, eski başkan olarak  81 bin TL düzeyindeki maaşını Kasım ayı başına kadar almaya devam etmiş... Aslında bu maaşla yaklaşık 1,5 yıl daha gitme imkanı varken, ne kadar tutarda olduğunu bilmediğim müşavir maaşına tenzil edilmiş. Bu olay, bundan 2 hafta kadar önce MB'deki operasyonun (Faiz indirimine karşı çıkan 1 başkan yardımcısı, 2 PPK üyesinin görevden alınması) ikinci ayağı gibi duruyor. 

Bugün sağda-solda okuduğunuz olayın aslı faslı budur gibi görünüyor. 

Peki kamuda üst düzey görev yapmış kişilere görevden alındıktan sonra belli bir süre aynı maaşlarının  ödenmesi doğru mu? Eğer siz o kişilere o süre boyunca özel sektörde çalışma yasağı getirmişseniz; elbette ki eski maaşını da ödemelisiniz. Bildiğim kadarıyla ciddi ülkelerde buna benzer düzenlemeler normal karşılanıyor. 

Biz normal bir ülke miyiz peki?

Değilmişiz ki Naci Ağbal'ı tenzili maaşa uğratmışız.

(Bu yazı 02 Kasım 2021 tarihinde Facebook sayfamda yayınlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder