4 Ağustos 2024 Pazar

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / SADECE 105 MİLYON TL.

Cahit UYANIK 

Bugün ziller çalıyor. Okul kapıları çocukların sevincine, neşesine, koşuşturmacasına, bilime, kültüre, aydınlık yüzlü öğretmenlere, çocuğunu cumhuriyet okullarına teslim etmenin rahatlığındaki velilere açılıyor. Birçok çocuk dün gece yeni okul ayakkabısını, çantasını, kitaplarını, defterlerini, kokulu silgilerini, ucu özenle açılmış kurşun kalemlerini, kolalı yakalarını, kalem kutularını baş ucuna koyup uykuya daldı. 

Sayıları resmi rakamlara göre 2,5 milyonu geçen işsiz ana-babalar ya tazminatlarının son kuruşlarıyla çocuklarını mutlu ettiler ya da borç-harç bulup okul masraflarını yaptılar. Dün akşam da birçok evde televizyonların ana haber bültenleri izlendi. Koltuk derdine düşmüş küskün, pişkin ve pişman politikacı suratları insanların göz bebeklerinin içine kadar sızdı. Çoğumuz artık küfürü bile çok gördüğü için onları Allah'a havale etti.

Türkiye'de devletin koskoca 100 katrilyonluk bütçeden okul başına ayırabildiği ödenek sadece 105 milyon TL... Kişi başına yapılabilen eğitim harcaması ise sadece ve sadece 70 milyon TL. Bu tabloya nasıl geldik? Türkiye'nin genç bir nüfus yapısına sahip olduğu politikacılar tarafından bilinmiyor muydu? Yarın Meclis kulislerinde fosur fosur sigara içip kahve yudumlayabimek için, öbür gün okula başlayacak çocukların geleceği niye basit oy hesaplarına feda edildi?

Çoğumuzun zengin bir iş adamı dostu yok ki, çocuklarımıza yurt dışı için uygun bir burs  (ilerideki siyasi rantlar için peşin ödeme) versin... Cumhuriyet okullarını niye Amerikan, İngiliz, Fransız, Alman, Avusturya okullarının gölgesinde bıraktınız efendiler?

Neyse... Atatürk'ün dediği gibi olmuşla ölmüşe çare yok. Bundan sonrasına bakalım. Geçen haftanın siyasi koşuşturmacası içinde, bünyesinde 1,2 milyon üyeyi barındıran TOBB'un fakir ve muhtaç çocuklara 1 trilyon 780 milyar liralık yardım yapma kararı kayboldu gitti. TOBB'u bu davranışından dolayı tebrik ediyorum. Ama TOBB'un kasasında daha çok parası var; benim bildiğim kadarıyla yarım katrilyona yaklaştı. Ha gayret, ek bir kararla bu yardımı ikiye-üçe katlayamaz mısınız? 

Devlet daha birkaç hafta önce tüm siyasi partilere 100 trilyona yakın para aktardı. Bu paraların önemli kısmı kağıt ve flamalara gidecek, sonra çöplükler sevinecek. 'Seçim harcaması yapmayın' demiyorum ama tüm partiler ikişer trilyonu eğitim için bağışlasınlar.

Birkaç sözüm de TÜSİAD ve sendikalara... Eğitim deyince sadece kendi üyelerine avantadan tatil imkanı sağlamayı anlayan ve elinin altında yüzlerce trilyon tutan sendikaları herkes biliyor. Haydi pamuk eller cebe... Ülkenin geleceği deyince afra-tafra içinde rapor yazdırıp bunu öfkeyle açıklayan TÜSİAD... Siz de lütfen üyelerinizi eğitimin gittiği fecaat ortamı hakkında uyarın... Sizden de artık 50-60 trilyon çıkar her halükarda... 'Bataklık, sivrisinek öldürerek kurutulamaz' demeyin. Çünkü artık sivrisinekler önüne geleni sokup öldüren canavar-sineklere dönüşmek üzere...

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  16 Eylül 2002 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder