14 Haziran 2024 Cuma

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / KAĞITLAR DAĞITILMAYA BAŞLANDI

Cahit UYANIK 

Ankara'da Mayıs ve Haziran ayı boyunca karılan kağıtlar nihayet dağıtılmaya başlandı, Kağıt dağıtan isim ise Başbakan Bülent Ecevit. Siyasi pokerin ilk kurbanı ise Ecevitler'in manevi oğlu ve yıllardır yanlarından ayırmadıkları sır çantası, dert ortağı Hüsamettin Özkan.

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle iyice duygusallaşan Ecevit, Özkan'ın koalisyon içinde dönen oyunlardan kendisini haberdar etmemesine çok kızdı. Ecevit'in duygusallaşması, bazı kişiler için hayra alamet değildir. Ecevit duygusallaşınca gerçekleri daha iyi görür ve hep köklü kararlar alır.

Özkan'ın koalisyonun ANAP kanadı ile muhalefetteki DYP'ye yanaşıp yeni hükümet formülleri içine girmesi ya da en azından bu konuda yapılan spekülasyonları kesinlikle yalanlamaya gitmemesi Ecevit'i haklı olarak kızdırdı. Ecevit; bilindiği kadarıyla son yıllarda yatağa düşmesine neden olan tek süreğen rahatsızlığını geçirirken, ortalığın boş bulunup senaryo üstüne senaryo yazılmasını, üstelik bir de sahneye konulmaya çalışılmasını affetmedi. Başrolde de manevi evladının bulunması Ecevit'i küplere bindirdi.

Dünkü televizyon programında Ecevit'in elinde tuttuğu not kağıdının tepesinde 'Hüsamettin Özkan' yazıyordu. Ne ilginçtir ki 'Hüsamettin Özkan' isminin altı da çizilmişti. Ecevit, Özkan konusunda kağıda aldığı notlar haricinde en ufak bilgi vermedi. Övgü dolu birkaç cümlenin ardından DSP'li 5 yöneticinin yaptığı açıklamaya hak verir havada konuşması, Özkan isminin altının çizilmesinin boş bir davranış olmadığını gösteriyordu. Ecevit övgü dolu şeyler söyledi, çünkü manevi evladına kırgındı.

Peki niye böyle oldu? Ankara'daki kulislerde dolaşan bilgilere göre Başbakan Bülent Ecevit'in Temmuz ayında partisinin içini tanzim etme senaryosunu uygulamaya geçirebilmesiyle, karşı bir senaryo uygulamaya sokuldu. Buna göre koalisyondan MHP dışlanacak, bunun yerine DYP alınacaktı. Bu arada Ecevit'in başbakanlık görevinden çekilmesi için yoğun bir baskı ortamı kurulacaktı. Bu konuda başarılı da olunacaktı. Hükümetin başına da DYP'nin de 'Kabulümdür' dediği Hüsamettin Özkan getirilecekti. Çünkü MHP kesinlikle Özkan'ın başbakanlığını kabul etmiyordu. MHP'liler 'Hak Bahçeli'nindir' diyordu. Ekonomi Kemal Derviş'le sürecekti. Böylece dış finans çevrelerinin desteği de kesilmeyecekti. 

Ancak bu senaryo şimdilik Ecevit Ailesi engeline çarpmış görünüyor. Bu başarısız senaryodan zarar görenler ise Özkan, ANAP ve birazcık olsun Kemal Derviş... DSP ile MHP ise birbirine yakınlaştı. Meclis'teki 2 büyük siyasi gücün birbirine yakınlaşması gelecekte neler getirir, bekleyip göreceğiz.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 08 Ağustos 2002 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder