14 Haziran 2024 Cuma

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / KAHKONEN YALANCI DEĞİLMİŞ

Cahit UYANIK 

IMF'nin sinir uçları cımbızla temizlenmiş görüntüsü veren Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen geçen ay sonunda Türkiye'den ayrılırken, bankaların yeniden sermayelendirme operasyonunda tahminleri ve beklentilerinin tuttuğunu söylemişti. Yani Kahkonen'e göre Türk bankacılık sektörünün sermaye açığı 3-4 milyar dolar düzeyindeydi. 

Oysa aynı günlerde, şimdi maksatlı olduğu anlaşılan bazı kişiler gazetecilere telefon üstüne telefon açıp "Bankaların sermaye açığı beklendiği gibi değil. IMF de BDDK da hata yaptı" diyorlardı. Bu tezvirata açıklık getirmek isteyen muhabir arkadaşlarımızın yönelttiği sorulara karşılık Kahkonen, hiç istifini bozmadan, gerçekleri saklama ihtiyacı hissetmeden kendi bildiğini söylemişti. 

Meğerse Kahkonen 7-8 sözcükten oluşan cümleyle 2 milyar dolarlık bir gerçeği özetlemiş. Ancak BDDK açıklama yaptığında ortada 1 milyar dolar düzeyinde sermaye ihtiyacı ile 2 bankanın "Haydaaa, nereden çıktı şimdi bu?" dedirtecek birleşme kararına soğuk ve mesafeli bakış cümleleri vardı. Bir yanda Kahkonen'in 3-4 milyar doları, öbür yanda BDDK'nın 1 milyar doları... 

Acaba kim yalan söylüyor veya bir şeylerden çekindiği için tam şeffaf davranmıyordu? Olayları dikkatlice takip edenler bütün bu gelişmeler sonucunda ya Kahkonen'in yalancı olduğunu ya da BDDK'nın işini tam yapamadığını düşünmeye başladılar. 10 gün aradan sonra Pamukbank'a el konulması, Yapı Kredi Bankasının da rehin edilmesi Kahkonen'in yalancı olmadığını, BDDK'nın işini tam yaptığını gösterdi. 

Olay yine gelip gelip siyasilerde düğümleniyordu. Kapalı kapılar ardında dağıtılan rantlar, teşvikler, ikbal ve nüfuz ticareti, 'al avantayı ver oyu' cinsinden modası geçmiş oyunlara alışık politikacılar, az kalsın 50 milyar dolarlık diyet ödeyen sektöre bir 50 milyar dolarlık diyet daha ödeteceklerdi. Hepsi ne için? Bir bankanın 2 milyar dolarlık sermaye açığını saklamak için... 120 milyar dolarlık sektör, 2 milyar dolarlık açığa kurban edilecekti...

Yaşanan bütün bu gizli gelişmeler bittiğinde hayli rahatlamış görünen BDDK Başkanı Engin Akçakoca, basın toplantısında çok kritik bir cümle sarf etti. Akçakoca, kimsenin (diğer sağlıklı bankalar) zayıflığından dolayı tehlikeli davranışlara giren rakip istemediğini açıkça söyledi. Bankalar güçlü, sağlıklı ve dürüst rakipler istiyordu. Pamukbank Operasyonu Türkiye'de yeni bir döneme gidilmekte olduğunun önemli bir göstergesiydi. Ama daha atılması gereken ve yapılması gereken o kadar çok şey var ki... Bakalım hükümetin ömrü bunları yapmaya yetecek mi?

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 24 Temmuz 2002 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder