9 Haziran 2024 Pazar

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / SAMİMİYETSİZ MÜCADELE

Cahit UYANIK 

Geride bıraktığımız hafta, Türkiye'nin geleceği açısından ibret verici derslerle doluydu. Siyasetçilerin soruşturulması ve Yüce Divan'a gönderilme sürecinin 'tarafsız ve ehil' ellere bırakılmamasının gelecekte yaratabileceği sakıncaları gözlerimizle gördük. MHP'nin hızla ortalama seçmene doğru yol almaya başlamasıyla merkez sağda yaşanacak kıran kırana savaşta, Meclis soruşturması silahına sık sık başvurulacağı aşikar. Onun için Meclis soruşturmalarının vakit geçirilmeden objektif kurallara göre yürütüleceği bir sistem bulunmak zorunda.

Bu konu bol bol işlendi ama siyasi tartışmaların gölgesinde kalan bir başka gelişme iş dünyasını çok yakından ilgilendiriyordu. TOBB Başkanı Fuat Miras, Gaziantep'te yaptığı bir konuşmada 'Enflasyonla Mücadele Bildirgesi'ni sadece 221 milletvekilinin imzaladığını açıkladı. Miras, bu rakamı gerekçe göstererek siyasetçilere -haksız biçimde- yüklendikçe yüklendi. 

Oysa aynı Miras, daha birkaç gün önce Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'i ziyaretinde Bildirge'ye 100 bin imza toplanabileceğini söylemişti. Her fırsatta 1 milyona yakın üyesi bulunduğunu belirterek övünen Miras'ın 'Türkiye Enflasyonu Yeniyor Kampanyası'nın üzerinden geçen 2,5 ayda, en az 400-500 bin imzaya ulaşması gerekmez miydi? Kim bilir belki Miras da kıran kırana geçen bir TOBB seçiminden sonra kendi seçmen kitlesini üzmek istememiştir.

Şapkaları önümüze koyup düşünelim. Tıpkı siyasette olduğu gibi iş dünyasında da ciddi bir 'temsil zaafiyeti' olduğu açık. Sadece TOBB değil diğer ciddiye alınması gereken iş dünyası örgütlerinde de bu durum yaşanıyor. İş adamı örgütlerinin başında bulunan isimler idealistçe konuşmalar yapıyorlar. Tüm toplum bu yöneticileri alkışlayıp desteklerken, o örgütlerin içini dolduran kişilerde değişen bir şey yok. Eski tas eski hamam. Eğer bu düşüncem yanlış olsaydı TOBB'un bayraktarlığını yaptığı kampanyadan 100 bin imza çıkar mıydı? TÜSİAD Enflasyonla Mücadele Programına inancını her fırsatta dile getirirken, üyelerinden bazıları yüksek zam yapmalarına zemin hazırlayacak bir takım davranışlara girerler miydi?

Velhasıl kelam Türkiye'de şu anda bazı bürokratlara, IMF'ye ve DB'ye tapulanmış bir Enflasyonla Mücadele Programı yürütülüyor. Ne siyasetçiler bu konuda ortada görünmek istiyor ne de iş adamlarımız samimiyet içinde davranıyorlar. Bu ortamda toplanacak Ekonomik ve Sosyal Konsey'den medet ummak acaba yerinde midir? Bence değil. Peki o zaman bu enflasyon nasıl düşecek? Varsaydım düştü; düştüğü yerden kalkmaması için kim, ne yapacak?

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 26 Haziran 2000 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder