25 Mayıs 2024 Cumartesi

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / SICAK PARACILARIN İFLASI

Cahit UYANIK 

'Sıcak' sözcüğü kulağa hoş gelir. Yemeklerin çoğu sıcak yenir, tatil denilince hep sıcak bölgeler akla düşer. Karın lapa lapa yağdığı bir gece yarısında, karlar üzerinde sıcak şarap içmek gibisi de pek yoktur. İnsan aşık olunca içinde sıcak sıcak birşeyler akıp durur. Ya sıcak para? 

İşte onu hiç sormayın. Bizim gibi fetihler çağında imparatorluk kurmuş ama üretim çağının başladığını anlamayıp yan gelip yatmış bir millet için sıcak paradan beter bela yoktur. Sıcak para 1970'lerden sonra ortaya çıktı. Varili birkaç dolara satılan petrolün fiyatı 30 doları geçince sıcak paranın atası doğdu: Petro-dolar. Daha sonra sıcak para çeşit çeşit kisvelere bürünerek bizim gibi üretim ve finans cahili milletleri uyutmaya başladı. Çok çeşitli finans cinlikleri, deli gibi para arayan azgelişmiş ülke yöneticilerinin emrine sunuldu. Yeter ki siz yönettiğiniz ekonomide sıcak paracılara yüksek kazanç fırsatlarının kapısını sonuna kadar açın.

Paranıza kimse itibar etmezken konvertibiliteye geçin, kambiyo rejiminizi sonuna kadar liberalleştirin, Eh tabii bir de söğüşleyecek birilerini bulmak lazım. Söğüşleyecek birini bulamazsan, devletin kasalarını iç borç ihaleleri ile sıcak para baronlarının emrine açın. Zavallı Türk insanı nasıl olsa ödediği vergilerin emeklilik fonu, sendikasyon kredisi vb. finans enstrümanlarıyla giderek yaşlanan Batılı nüfusun refah düzeyini yüksek tutmak için yurt dışına aktarıldığını anlamaz.

Öyle finans üçkağıtları kurulur ki paranın imi timi belirsiz olur. Bütün bunları yapmak için elbette yerli işbirlikçiler de gerekir. Bunların kartvizitinde bazen bürokrat, bazen bakan, bazen bankacı, bazen iş adamı, bazen gazeteci, bazen pazarlamacı, bazen mafya şefi, bazen politikacı çocuğu yazar. Ama hepsi aslında sıcak paracı finans çetesinin çetelesinde yer alan güvenilir isimlerdir. Hangisini kullanmak gerekirse o öne sürülür. Bunlar bazen köpeksiz köyde değneksiz dolaşırlar. Devletin ayağının burktuğu zamanlarda büyük bir hücuma kalkarlar. Yıllarca 'itibarlı insan' pozlarında gezebilirler. Hatta ve hatta devletin resmi korumalarından da istifade edebilirler. 

Paranın yüzü sıcaktır. Paranın ucu, hele hele avantadan paranın ucu görününce yelkenler suya iner. Çünkü insanlar bir türlü inmeyen enflasyon nedeniyle büyük bir gelecek korkusu içinde yaşamaktadırlar. Sıcak paracılar, enflasyonun yüksek gitmesi için ellerinden geleni yaparlar ki, paranın satın alabildiği hayatlar çoğalsın. Türkiye düşen enflasyonla birlikte yavaş yavaş sıcak para çetelerinin yarattığı sahte cennetten çıkmaya başlıyor. 

Peki kim bu adamlar? Lütfen gazete sayfalarına daha dikkatli bakın ve 1987-1999 Türkiyesinin yakın tarihini yeniden gözden geçirin.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 16 Ekim 2000 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder