3 Mayıs 2024 Cuma

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / EMD ETİK İLKELERİ VE MEDYA

Cahit UYANIK 

Son günlerde gazetecilik mesleği örgütsel bir hareketlilik gösteriyor. Gün geçmiyor ki bu mesleğin sorunlarına ilişkin yeni bir toplantı veya girişim ortaya çıkmasın... Türkiye Gazeteler Cemiyetinin mesleğin sorunlarının çözümüne dört elle sarılmaya başlaması, Gazeteciler Meclisinin oluşturularak sadece gazetecilik bağlamındaki sorunlara ilişkin politika geliştireceğini açıklaması, Ragıp Duran'ın cezaevine konulması öncesi gösterilen ortak tepki bunun en önemli göstergesiydi.

Ekonomi gazeteciliği artık Türk basınının geneli içinde önemli bir ağırlığa sahip. Bu dal tıpkı Türkiye ekonomisi gibi çok dinamik. Her gün yeni bir gelişme yaşanan ekonomiyi izleyen gazetecilerin, kendilerini bazı kurallar çerçevesinde özdenetime tabi tutmaları çok zor bir olgu. Ancak zor da olsa özdenetimin mutlaka yapılması gerekiyor. 

Bu köşeyi takip edenler hatırlayacaklardır; bir süre önce Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) belirlediği 10 Etik İlke'den bahsetmiştim.  EMD şimdi bu etik ilkeleri kamuoyuyla paylaşarak, olgunlaştırıp geliştirmek istiyor. EMD bu amaçla önümüzdeki Çarşamba günü Ankara'da önemli bir panel düzenledi: EMD Etik İlkeleri Işığında Medya ve Etik. 

Panelin yöneticiliğini EMD Etik Komisyonu Başkanı Taylan Erten yapacak. Konuşmacılar ise Milliyet'ten Umur Talu, Hürriyet'ten Enis Berberoğlu, Cumhuriyet'ten Orhan Erinç, Yeni Yüzyıl'dan Abdurrahman Yıldırım ve Selçuk Üniversitesi’nde ekonomi gazeteciliği araştırmaları yapan Erkan Yüksel. Toplantıya ayrıca imkan yaratılabilirse, şu anda Saray Cezaevinde bulunan Ragıp Duran da yazılı bir mesajla katılacak. Toplantı herkese açık.

EMD geçen Mayıs ayında gerçekleştirdiği genel kurulunda bu Etik İlkeleri tüm üyelerinin bilgisine sunarak kalıcılaştırdı. Ayrıca genel kurul, Etik İlkeleri belirleyen komisyonun, bu görevine devam etmesine de karar verdi. Komisyon bir tür yüksek mahkeme gibi çalışarak bu ilkelerin içtihadını oluşturmak ve gerekirse listeye yeni ilkeleri eklemekle görevli olacak. Böylece ekonomi gazetecileri uygulamada karşılaştıkları ancak mevcut ilkelere bakarak yorumlamakta zorluk çektikleri konuları, bu komisyona ileterek çözüm isteyebilecekler. EMD Genel Kurulu bu kararı verirken, hukuk metinleri ne kadar mükemmel yazılırsa yazılsın, uygulamada bazı sorunlar yaşanabileceğini ve bu metinlerin gündelik yaşamla bütünleşebilirse uzun ömürlü olacağını dikkate aldı. 

Türkiye son 20 yıldır yüksek enflasyonun pençesinde kıvranıyor. Ekonomi gazeteciliği tüm mesleki ve toplumsal değerlerin altüst olup erozyona uğradığı bir dönemde var oldu ve gelişti. Türkiye'de enflasyoncu büyüme yıllarının sonuna doğru yaklaşıldığı yönünde güçlü emareler belirmeye başladığı bir ortamda, ekonomi habercilerinin yeni ekonomik ortama güçlü ve pratik ilkelerle girmesi önemli bir gelişme olacaktır. 

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 22 Haziran 1998 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder