27 Nisan 2024 Cumartesi

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / BIYIKSIZ ÜLKÜCÜLER - BIYIKLI YABANCILAR

Cahit UYANIK 

Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) değişip değişmediğine ilişkin tartışmalar içinde beni en çok etkileyen şey 'Bıyıksız Ülkücü' söylemi oldu. Yaşı 30'un altında olanlar pek hatırlamaz; 1980 öncesinde bu ülkede bıyık meselesi çok önemliydi. Bıyık sarkık olunca 'ülkücü', pos bıyık olunca 'devrimci', badem bıyık veya dudağın üzerine taşmayan sünnet bıyığı olursa 'milli selametçi' olurdunuz. 

1980 öncesi gazete arşivleri sırf bıyık şekli yüzünden dayak yiyen, kurşun sıkılan, bıçaklanan, işkence edilen insanların garip öyküleriyle doludur. Gülmeyin ama bıyık şekilleri 'fraksiyonlara göre' ayrılmak üzere iken 12 Eylül Darbesi geldi. O günler, henüz bıyık konusundaki geleneksel görüşlerinden taviz vermeye hazır olmayan Türk erkeği için gerçek bir kabustu. İnsanların savunduğu düşünceye uygunluk gösteren biçimde bıyık bırakması adeta ön koşuldu. Türkiye, 1980'den sonra birçok açmazını aştığı gibi bıyık şeklini de takıntı konusu yapmaktan vazgeçti.

Bıyık meselesi son bir yıldır yeniden gündemde. Ama para ve finans piyasalarına uyarlanmış şekliyle... Gazetelerin ekonomi sayfalarında sık sık 'Bıyıklı Yabancılar'dan bahsedilir oldu. İyi izlemeyenler için anlatayım: 'Bıyıklı Yabancı', 'fonlarını yurt dışından yöneten Türkler' demek. 'Bıyıklı Yabancılar'ın hemen hemen hepsi Türkiye'de oturuyor. Ama yurt dışındaki bankalarda açtığı hesaplarla, Türk piyasalarına girip çıkıyor. Bugün borsada, ertesi gün dövizde, iki gün repoda, üç gün hazine bonosunda duruyor. Bu sayede ani bir global panik döneminde kaynaklarını yurt dışına çıkarmakta zorlanmazken, bazı vergisel ve işlemsel kolaylıklardan da faydalanıyorlar. Türkiye'nin siyasi ortamının her gün değişen kaypak havasından faydalanıp piyasalardan piyasalara geçerek yıllık yüzde 100'e yaklaşan reel getiriler sağlıyorlar.

'Bıyıklı Yabancılar'; 'tersine devşirme' diyebileceğim Türkiye doğumlu, Batı'da eğitim görmüş, yaşları 30-35'i geçmeyen fon yöneticilerinin yabancı bankalarda görev alması için elinden geleni yapıyor. Londra Para Piyasasında onlarca genç Türk yönetici ile dirsek teması halinde Türk finans piyasasına hükmediyorlar. 'Bıyıklı Yabancılar'ın ulaştığı gücü, Rusya Krizi sonrasında birkaç ay içinde ülkemizi terk eden 7 milyar doları Başbakan'ın ağzından duyunca iyice anlamıştık.

İşte MHP bıyık meselesinin ekonomi açısından bu kadar kritik önem arz ettiği bir ortamda yüzde 18 oy aldı. 'Bıyıksız Ülkücüler' önümüzdeki günlerde büyük ihtimalle Ecevit'in kuracağı hükümete girecekler. Bütün siyasi  değerlendirmelerin ötesinde 'Bıyıksız Ülkücüler' eğer Türkiye'ye ikinci bir Refahyol Olayı yaşatacaklarsa, bu durum en fazla 'Bıyıklı Yabancılar'a yarar. Hazine faizleri fırlar, 'Normal Yabancılar' Türkiye'ye tek kuruş kredi vermez. Anlayacağınız bıyık meselesi, kader meselesi haline geldi. MHP'nin ve dolayısıyla Türkiye'nin geleceği 'Bıyıklı Yabancılar'ı terbiye etmek veya onlardan kurtulmaktan geçiyor.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 03 Mayıs 1999 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder