30 Nisan 2024 Salı

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / TERÖRÜN FİNANS KAYNAKLARİ, ABD VE BATI

Cahit UYANIK 

Terörle mücadele sadece özel tim yetiştirip silahlı çatışmaya girmekle olmuyor. Terörün finansman kaynaklarını kesmek en önemli olgu. Terör örgütleri finansmanlarını uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal maddeleri alıp satarak sağlıyor. Bu nedenle terörle mücadelede girilen yeni dönemde ülkelerin uyuşturucu kullanımı ve silah üretimini sıkı sıkıya kontrol etmelerinin yanı sıra kimyasal fabrikaların denetiminde de yeni önlemleri devreye sokmaları gerekiyor. Bu ise Batı'da bu sektörlerden geçimini sağlayan büyük bir kitlenin işsiz kalması demek. 

Yani başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin terörün kaynaklarını kurutmak konusunda öncelikle kendilerine çeki-düzen vermeleri zorunlu. Çünkü terör örgütleri Batı'nın zenginliğini kendisine yönlendirmek için uyuşturucuyu kullanıyor. Buradan kazandığı parayla ise Batı'dan tekrar silah ve uyuşturucu hammaddesi alıyor. Anlayacağınız al gülüm-ver gülüm tarzı bu illegal ticaretin bitmesi gerekiyor.

Dünyada artık terör ve kara para arasında doğrudan bir ilişki olduğu ispatlandı. Türkiye'de her yıl 50-70 milyar dolarlık bir uyuşturucunun transit olarak geçirildiği tahmin ediliyor. Bu iş için yerli işbirlikçilere yüzde 5-10 arasında pay bırakılıyor. Öyleyse kaba bir tahminle Türkiye'de yılda 2,5 ila 5 milyar dolarlık bir kara para rantı oluşuyor. 

Bu konuda ortaya atılan yılda 50-60 milyar dolarlık gelir rakamlarına pek itibar etmemek gerekiyor. Bu rakam bazen kara para ile kayıt dışı para arasındaki ayrımı bilmeyenler tarafından ortaya atılıyor. Bazen de Türkiye'den geçirilen uyuşturucunun toplam değeri, bırakılan payla karıştırılıyor. Bir de geçmişteki 15 yılda kazanılan illegal gelir kalemleri alt alta yazılıp 50 milyar dolarlık stok rakama ulaşılıyor. 

Türkiye'nin Güneydoğu'da PKK'yı ortadan kaldırması, bu transit geçişlere büyük darbe indirdi. Çünkü bu geçişlerde PKK'nın önemli rolü bulunuyordu. Artık uyuşturucu şebekeleri daha çok Türkiye'nin güneyinden geçip Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden Batı'ya ulaşıyorlar. Tercih edilen ikinci yol ise Rusya ve Ukrayna üzerinden Batılı ülkeler... 

Anlayacağınız Türkiye, şimdi ABD'nin düştüğü yollardan 15 sene önce geçmişti. Kendi cebinden 150 milyar dolar harcayarak finanse ettiği terör mücadelesi, aslında uyuşturucu parasıyla nemalanan bir örgüte karşıydı. Terörün finans kaynakları konusunda Türkiye kendi üzerine düşenleri yapmış görünüyor. Bundan sonra sıra Batı ve ABD'de...

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 01 Ekim 2001 tarihinde yayınlanmıştır.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder