12 Nisan 2024 Cuma

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / 4 AYDA 8 BANKA NASIL SATILACAK?

Cahit UYANIK 

Henüz 'Bismillah' dememiş olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) moralini bozmuş gibi olmayalım ama "4 ayda 8 banka nasıl satılacak?" sorusunu sormak zorundayım. Belki biraz kötümserim fakat IMF'ye verilen taahhüt gereği bu bankaların 31 Aralık 2000 tarihine kadar satılması pek mümkün değil. Bunun için çok çeşitli gerekçelerim var.

Herşeyden önce bu bankalara ilişkin satış stratejisi önerecek olan McKinsey adlı danışmanlık kuruluşu raporunu bitirmiş değil. Aslında bu konuda kamuoyundan saklanan şeyler var. Çünkü bu şirket, raporunu Ağustos başında teslim etti. Hatta TMSF, bir açıklama yaparak bu gelişmeyi doğruladı. Çünkü IMF'ye verilen Ek Niyet Mektubuna göre hükümet, 15 Ağustos'a kadar bu bankalar hakkında bir satış stratejisi belirlemek zorundaydı. Bu gelişme olmadı. 

Yapılan spekülasyonlara göre hükümet, McKinsey'in raporunu beğenmedi. Bunun üzerine McKinsey raporu değiştirmek üzere Ağustos sonuna kadar süre istedi. Bu gelişme Devlet Bakanı Recep Önal tarafından resmen açıklandı. Rapor tartışması sayesinde hükümet, 8 banka hakkındaki zorlu kararı çiçeği burnunda BDDK'ya ve onun saygıdeğer Başkanı Zekeriya Temizel'e bıraktı.

Satılacak 8 bankaya müşteri çıkıp çıkmayacağı da başka bir soru. Devlet, Mart ayı rakamlarına göre TMSF'deki bankalara 5 milyar dolarlık bir kaynak akıttı. Kamuda giderek oturmaya başlayan bilanço mantığına göre, bu bankalara asgariden 5 milyar dolar verecek müşteriler bulmak gerekiyor. 'Hastanelik bankalar'a aktarılan kaynakların,  1999 bilançolarının netleşmesiyle birlikte 9-10 milyar dolara  çıktığı da yapılan başka bir spekülasyon. Bu hesap dikkate alınırsa, ince hastalığa yakalanmış gibi titreyen bu bankalara kimin ve neden 8-10 milyar dolar vereceği tartışmalı.

Ama siz hiç merak etmeyin. Geçmişte büyük problem yaşanan Türkbank özelleştirmesinde olduğu gibi yapılırsa, elbette bu bankalara alıcı çıkar. İhalede 600 milyon dolar değere ulaşılan Türkbank'ın kasasında 450-500 milyon dolarlık devlet kağıdı bulunuyordu. Anlayacağınız banka, neredeyse 100 milyon dolara özelleştiriliyordu.

Dünyada dev dev bankalar 'birleşme' adı altında birbirini yutarken, bizim 'mevzi' özellikler taşıyan bu bankalar, nasıl olacak da rekabetçi bir ortamda satılacak? Kimbilir belki de McKinsey'in raporunda da bu sorular alt alta dizilip, daha radikal tedbirler (kapatma, tasfiye veya iflas) alınmasının yerinde olacağı belirtilmiştir; Allah, hükümet ve BDDK yetkilileri bilir. 

BDDK'nın sayın başkanı Zekeriya Temizel, 1 Eylül'de resmen göreve başlar başlamaz bu bankaların içinde bulunduğu gerçek durumu kamuoyuna açıklarsa çok rahatlayacaktır. Bu konuda sır perdesinin artık kalkması halkın çıkarları gereği olacaktır.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 28 Ağustos 2000 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder