17 Nisan 2024 Çarşamba

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / EKONOMİDE "KELLE İSTERÜK" SESLERİ...

Cahit UYANIK 

ANTAKYA - Adana'ya ve Antakya'ya vardığımızda iki gündür yağan yağmur hız kesmişti. Tarım ve tarıma dayalı sanayinin yaşam bulduğu bu bölgede, kuraklık korkusu son yağmurla birazcık olsun hafiflemişti. Ancak insanların gelecekte ekonominin düzelmeyeceğine ilişkin korkuları yüreklerinde çok ağırlıklı bir yer tutuyordu. Kapanan kepenkler, "Ekonomi düzelecek mi?" cümleleri, işsizlik, el el üstünde oturan küçük esnaf ve sanatkar dolu çarşılar bu bölgede de değişmemiş.

TOBB'un Akdeniz Bölge Toplantısı, Kasım ayında başlayan mali ve ekonomik krizin faturasının kime çıkarılacağı konusundaki arayışların hızlanması açısından önemliydi. Hemen hemen tüm iş adamları, krizin bir yönetim hatasından kaynaklandığını düşünüyor. IMF 10 milyar dolar vererek krizi hafiflettiği için eleştiri oklarından nasibini almıyor. Hükümet de Aralık ayından bu yana iş dünyası ile giriştiği diyalog çabaları nedeniyle, birazcık da taleplerine resmen "Hayır" denmediği için sert eleştiriler almıyor. Özellikle Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp en sert cümlelerle eleştiriliyorlar. Kulislerde ise bu iki bürokrat 'IMF ağzı ile konuşmakla' suçlanıyorlar. 

ATO Başkanı Sinan Aygün, iş adamlarının Ekonomik Program'a 2,5 milyar doları sosyal güvenlik prim artışı, 11 milyar doları da ek vergi olmak üzere toplam 13,5 milyar dolarlık büyük bir destek verdiğini belirterek, faturanın mali yönüne işaret ediyor. Bu aslında Program'ın idari hatalarının da bir faturası olması gerektiğine en iyi işaret. Aygün "Türkiye, bu iki kişinin ağzına bakıyor. Cottarelli, Türkçe öğrenmeye de başlamış. Yakında ekonomiyi tamamen ona teslim ederiz" derken, ekonomi yönetimindeki hatalara IMF Türkiye Masası Şefini de ortak ediyor.

Erçel'in görev süresi Mayıs ayında doluyor. İş adamları şu anda Erçel'in karşısında güçlü bir 'Olumsuz lobi' unsuru. Erçel'in isminin geçtiği bir konuşmada "3 banka batırdı O" şeklindeki çığlıklar atılması, 13,5 milyar dolar fatura ödediğini söyleyen iş adamlarının asabiyet düzeylerini gösteriyor. Erçel kadar olmasa da Demiralp da benzeri eleştirilerin odağında.

Kulislerde "Kelle isterük" nidaları çoğalmaya başlamış. Siyasetçilerin acilen ekonomi yönetimine ya sahip çıkması ya da bir kan değişimine gitme zamanı geldi gibi görünüyor.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 19 Şubat 2001 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder