28 Nisan 2024 Pazar

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / ECEVİT HERKESİ RAHATLATTI

Cahit UYANIK 

Başbakan Bülent Ecevit'in dün düzenlendiği basın toplantısı birçok sorunun cevaplanması açısından önemliydi. Herşeyden önce Ecevit'in sağlık durumunun gittikçe kötüleştiği ve yataktan kalkamadığı yönündeki söylentiler boşa çıktı. Ecevit, Mayıs sonundaki hükümetin üçüncü yılı nedeniyle yaptığı basın toplantısına göre daha sağlıklı ve zinde görünüyordu. Neredeyse hiç dil sürçmesi yapmadı. Zihni açık ve netti. 

Aynı anda yöneltilen birkaç soruyu hafızasında tutup sırasıyla cevap verdi. Araya girip soru yöneltmek isteyen gazetecileri bekletip, soruların arada kaynamasına izin vermedi. Yani dünkü basın toplantısında inisiyatif tamamen Ecevit'in elindeydi. Bu tablo, Ecevit'in sağlık açısından emin ellerde olduğunu ve tedavisinin doğru yönde ilerlediğini gösteriyor.

Ecevit'in dünkü basın toplantısının bu hafta ekonomik dengelere olumlu yönde yansıyacağını söyleyebiliriz. Çünkü tüm piyasa oyuncuları Cuma ve Cumartesi günü boyunca yayılan söylentilerin yalanlandığını gözleriyle gördüler. Ecevit geç de olsa sağlığı hakkındaki iddiaları şeffaflık silahı ile püskürttü. Tedavisinin birkaç hafta daha süreceğini belirterek, Haziran ayı boyunca yapılacak spekülasyonların da önüne geçti. 

Basın toplantısının sonundaki Sevilla Zirvesi ile ilgili soru da önemliydi. Ecevit, bu toplantıya katılma ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti. Anladık ki Sevilla'ya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gidecek. AB konusunda inisiyatifi ele alan Sezer'in bu tavrı, önümüzdeki dönemde de sürecek. Sezer'in Sevilla öncesi sadece AB gündemli bir Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etmesi de beklenebilir. 

Ecevit'in basın toplantısında Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin 'Gerekirse çekilliriz' yönlü açıklamalarına hak vermesi de ustalıklı bir siyasi manevraydı. Eğer Ecevit daha belirsiz ve MHP'yi eleştirir bir havada konuşsa, sağlığı ile ilgili dağılan kara bulutların yerini hükümetle ilgili olanlar alabilirdi. 

Ecevit hükümetin başlangıcından bu yana üstlendiği uzlaştırıcı rolden kolay kolay vazgeçmeyeceğini ortaya koydu. Ecevit'in bu tavrı ile top tekrar MHP'ye geçti. Ecevit'in 'Sizi anlayabiliyorum ama bunun için hükümeti bozmayı düşünmeyin' diyerek MHP'yi uzlaşmaya davet etti. Böylelikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hem sorunu hem de çözümü içinde barındıran ustalıklı siyasi sözlerinin çözüm bölümü daha ağırlık kazandı. Bundan sonra koalisyonu oluşturan 3 partinin genel başkanının bir araya geleceği bir Liderler Zirvesi beklenebilir. Bu zirveden idam ve OHAL'la ilgili çözüm çıkması ihtimalken, anadilde yayın-eğitim ve Kıbrıs konusunda bir süre bekleme eğilimi içine girilebilir.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 10 Temmuz 2002 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder