1 Eylül 2024 Pazar

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / ÇİLLER'E YÖNELEN PROTESTONUN ANLAMI

Cahit UYANIK 

Tansu Çiller'in kısa politikacılık geçmişi dramatik olaylarla bezeli. Çiller'in TOBB Genel Kuruluna katılıp da yuhalanan DP, AP, DYP çizgisindeki ilk genel başkan olması buna bir örnek mesela... O TOBB ki siyaset yasağının en koyu olduğu, ANAP'ın 'hanedan saltanatı' sürdüğü günlerde 'Özal mı, Demirel mi?' tercihini ikincisinden yana koymuştu. Güniz Sokak'taki evi her türlü abluka ile kontrol altında tutulan siyaset yasaklısı Süleyman Demirel, yani o dönemin moda deyimiyle 'Bir Bilen', TOBB Genel Kurullarını avucunun içinde tutmuştu. Çiller, kendi milletvekillerini elinde tutamazken, TOBB delegesenin protestosu hafif bile kaldı denilebilir. 

Tansu Çiller'in TOBB'da yuhalanması, siyasi kader çizgisinin tükendiğinin en önemli işaretlerinden birisi sayılmalı. Artık kendisini başka kader çizgileri bekleyen Çiller, başbakan olduğu günden bu yana 'KOBİ Şampiyonluğu' yapıp da yuhalanıyorsa, bunun başka bir anlamı olmasa gerek. TOBB delegesi, eski başkanı Yalım Erez'in dolduruşlarına gelecek kadar siyaset taciri isimlerden oluşmaz. Çoğu tüccar ve sanayicilerden oluşan delegeler, iş yaşamının yumuşak ve uzlaşmacı çizgisini Ankara'ya taşırlar. Eğer bu delege siyasetteki uzantısı olan bir partinin genel başkanını protesto ediyorsa, temel çıkarlarının zedelendiğine inanması gerekir. 

TOBB delegesi tek başına iktidar olduğu günlerde ANAP'ı büyük sermayenin savunucusu olduğu için benimseyememiştir. Dikkatle bakılırsa bugünkü çıkar zedelenmesi boş sözlere dayanan 'KOBİ Şampiyonluğu' nedeniyle yaşanmıyor. İşadamları, siyasetçilerin boş söz ve vaatlerine zaten alışkın. Protesto, daha çok 'inanan-inanmayan' ayrımına duyulan tepkiye tercüman olmayan Tansu Çiller'e doğru yöneltilmiştir.

Çünkü Anadolu'nun birçok kentinde 'müslüman' müşteriler 'müslüman' tüccardan alışveriş yapmaya; 'müslüman' perakendeciler 'müslüman' toptancılardan alışveriş görmeye başlamıştır. Benzeri bir tehlike 1990'lı yılların başında Türk tüccarın Kürt kökenlilerle alışveriş yapmamaya (veya tersi) başlaması ile yaşanmıştı. Ancak devletin etnik terör konusunda kararlı tavır göstermeye başlamasıyla bu davranış yumuşamaya başlamıştı.

TOBB delegesinin tepkisinin Tansu Çiller'in şahsında toplanmış olması, DYP'nin diğer yetkililerine verilmiş ciddi bir mesajdır. Kurt politikacı Yalım Erez, bu gidişi sezip genel kuruldan birkaç gün önce Çiller'in şahsı aleyhine demeçler vermeye başladı. Oysa Erez, daha bir hafta önce Çiller'i gözü gibi koruyordu. Açıkçası Çiller'in DYP'nin başından tasfiye edilmesi operasyonu TOBB delegelerinin 'yuh' sesleri arasında başladı. Eğer bu yapılmazsa TOBB'un hızla ANAP'lılaştığı günlere şahit olacağız.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  26 Mayıs 1997 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder