12 Eylül 2024 Perşembe

FED'İN FOMC TOPLANTILARI ÖNCESİ UYGULADIĞI ÜNLÜ 'KARARTMA KURALI' NEDİR?

Cahit UYANIK 

ABD Merkez Bankası FED, 6 haftada bir yaptığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıları öncesi, komite üyelerini ve tüm personelini 'karartma dönemi'ne alıyor. Buna bazıları 'sessizlik dönemi' de diyor. Peki FED'in ünlü 'karartma (blackout) kuralı' nasıl uygulanıyor?

FED'in web sitesinde 3 yıllık (2024-2026) karartma takvimi yayınlanmış durumda... Söz gelimi Ocak-2026 toplantısının tarihi 27-28 Ocak 2026 iken, 'karartma dönemi' 17-29 Ocak 2026 arasındaki 13 günü kapsıyor. 

Yani karartma dönemi FOMC'tan 10 gün önce başlayıp 1 gün sonra bitiyor. Karartma dönemi ve kuralı; dış ilişkileri kesme, demeç vermeme ve alım-satım yapma (trading) yasağını kapsıyor. FED bu takvimi 'FOMC Trading and External Communications Blackout Calendar' olarak adlandırıyor. ABD ve uluslararası finans medyası karartma dönemi başlangıçlarını sürekli haberleştiriyorlar.

FED'in takviminin dipnotunda "Karartma dönemi, toplantıdan önceki ikinci Cumartesi günü Doğu Saatiyle 00:00'da başlayacak ve toplantıdan sonraki gün Doğu Saatiyle 23:59'da sona erecektir. Örneğin, Komite toplantısı Salı günü başlarsa, karartma dönemi 10 gün öncesine denk gelen Cumartesi gününün başında başlayacak ve toplantı Çarşamba günü sona ererse, karartma dönemi Perşembe gününün sonunda sona erecektir" deniliyor. 

Bu kural en son Eylül-2024'te gündeme geldi

Bloomberg HT'nin haberine göre 2021’de tartışmalı hisse senedi işlemlerinin açığa çıkmasıyla Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren görevlerinden istifa etmişti. Yaşanan gelişmelerle Fed Başkanı Jerome Powell denetim talimatı vermiş; IG, Ocak ayında 2 yetkilinin işlemlerinin kuralları ihlal etmediği açıklamasını yapmıştı.

Fed’in denetim birimi Office of the Inspector General (IG), Eylül 2024'te ise  Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in Fed yetkililerinin nasıl işlem ve yatırım yapabileceklerini belirleyen politikaları ihlal ettiğini ancak gizli bilgilere dayanarak işlem yapmadığını belirtti. Bostic, Ekim 2022’de yatırım yöneticisinin bazı dönemlerde işlem yaptığını ve bazı işlemlerin yanlışlıkla mali açıklamalardan çıkarıldığını belirtmişti. Bostic o dönemde yapılan işlemlerden veya zamanlamasından haberdar olmadığını ifade etti.

IG, Mart 2018’den Mart 2023’e kadar Bostic adına 'FOMC karartma kuralı'nı ihlal eden 154 işlem gerçekleştirildiğini tespit etti. Raporda işlemlerin Bostic’in bilgisi olmadan yapıldığı ancak kendi adına yapılan tüm işlemlerin kurallara uygun olmasını sağlamaktan sorumlu olduğu belirtildi. 4 Eylül tarihli ve bugün yayımlanan raporda Washington merkezli IG, Bostic’in gizli bilgileri sattığına dair kanıt bulamadıklarını, yatırım işlemlerinin çıkar çatışması görüntüsü yarattığını bildirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder