19 Eylül 2024 Perşembe

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / AĞUSTOS SICAĞINDA TEHLİKELİ DANS

Cahit UYANIK 

AKP Hükümeti yine ABD ile tehlikeli bir dansa başladı. Konu, elbetteki Irak'a asker gönderilmesi. ABD'lilerin sütten ağzı yandı ya; yoğurdu üfleyerek yiyorlar. Irak Savaşı öncesinde haftalarca Akdeniz'in ortasında bekletilen birliklerini unutmadılar. Türkiye'den 15 gün içinde cevap beklediklerini Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e ilettiler. 

Ağustos ayı başında yapılacak Yüksek Askeri Şura'da Silahlı Kuvvetler'de komuta kademesi değişiklikleri yaşanacak. Kuvvet komutanlıklarından ordu komutanlıklarına kadar kritik atamalar yapılacak. Yeni komutanlar ise göreve Ağustos ayı sonunda başlayacaklar. Ayrıca 7'inci Uyum Paketi yasalaştığı taktirde Milli Güvenlik Kuruluna büyük ihtimalle ilk kez sivil bir genel sekreter atanabilecek. Bu konu da kendi iç gündemimizi hayli meşgul edeceğe benziyor. 

Meclis ise çok yoğun bir çalışma döneminden henüz çıktı. Söz gelimi Ağustos ayı sonunda tertip edilmeye çalışılacak olağanüstü toplantı, hele hele Irak'a asker gönderme gündemli ise yeni bir fiyasko ile sonuçlanabilir. Hükümetin bir kez daha tezkere reddini göze almayacağı herkesin malumu. Anlaşılan Türkiye'nin normal gündemine dönmesi en erken Eylül ortasını bulabilir. Hem o zamana kadar Birleşmiş Milletler ve NATO'da da durum netleşebilir. Türkiye, anayasasındaki yurt dışına asker göndermeyle ilgili olarak yer bulmuş uluslararası meşruiyet zeminini otomatikman yakalayabilir. Bu ayrıntının  ABD'lilere ve ABD'nin yeni göreve başlayacak büyükelçisine dikkatli ve etraflıca anlatılmasında fayda var. 

Türkiye ile ABD arasındaki bir başka kritik konu ise bu ülkeden alınacak 1 milyar dolarlık hibe veya 8,5 milyar dolarlık kredi... ABD Kongresi bu hibe-krediyi IMF programına bağlılık ve ABD'nin Irak politikasına destek şartına bağlamıştı. Güya bu hibe-kredi 4'üncü Gözden Geçirmenin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye verilecekti. Devlet Bakanı Ali Babacan'a göre hibe-kredi, telefonla bile halledilebilecek kadar yakındı. Fakat böyle olmadı. ABD tarafı topu 5'inci Gözden Geçirme sonrasına attı. 

ABD'nin giderek değişen Irak politikasına uyum için asker gönderilmesi hibe-kredi için şart koşulabilir. Türkiye'nin buna hazırlıklı olması gerekir. ABD'nin 2003-2004 yıllarını kapsayan 400 milyar dolarlık savunma bütçesinde Türkiye'ye 250 milyon dolar civarında bir başka yardım daha öngörülüyor. Bu yardım Türkiye'nin terörle mücadeleye destek vermesi nedeniyle kullanılacak. Türkiye'de sık sık bu iki mali desteği birbirine karıştırma hatası yapılabiliyor. Türkiye'nin hesapsız kitapsız gidilen popülist harcamalar nedeniyle sonbaharda altın değerine bürünebilecek 1 milyar dolarlık hibe için daha dikkatli olması gerekiyor.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  28 Temmuz 2003 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder