27 Eylül 2024 Cuma

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / ADAK, AZ KALSIN HONG KONG'A GİDİYORDU

Cahit UYANIK 

Devlet Bakanı Fehim Adak'ın ABD ziyareti bugün resmen başlıyor. Bir anlamda gölge başbakan yardımcısı konumundaki Adak'ın ABD gezisinin ayrıntıları gazete sayfalarına yansıtıldı. Ama yansıtılmak istenmeyen ayrıntılar da en az bunun kadar zengindi... Herşeyden önce Adak'ın umresine değinmek gerek. Edindiğimiz bilgilere göre Adak, mübarek Ramazan'ı karşılamak için ABD'ye uçmadan önce Suudi Arabistan'a gitti. Kutsal yerleri gezerek ABD gezisi için feyz aldı. Herkesten gizlenen bu ziyaret, Finansal Forum'un gözünden kaçmadı. 

Adak, umreye o kadar önem veriyordu ki Başbakanlık Konutundaki tarikat liderlerine verilen iftarı bile kaçırmayı göze aldı. Adak, kimse anlamasın diye Suudi Arabistan'dan direkt ABD'ye uçmadı, İstanbul aktarmalı gitmeyi yeğledi. Hava alanında Suudi Arabistan ziyaretinin sebebine ilişkin soruları ise 'özel' diye yanıtlamadı. Yılbaşından önce kabinenin DYP kanadına mensup bir bakan da resmi vekalet bırakmadan İngiltere'ye gitmişti. Allah muhafaza Türkiye bir savaşa girse vekalet bırakmayan bakan oldukça zor durumda kalırdı. Ama bir şey olmadı. Diyeceğim şu: Kabine üyelerinin özel ziyaretleri bizi sıkmaya başlıyor. 

Ha, unutmadan; Adak, gölge başbakan yardımcılığı görevinde hayli yoruluyor olmalı. Çünkü ABD ziyareti kesinleştiğinde özel kalemine Hong Kong bileti alınması için talimat vermiş. Biletler gelince durum fark edilip gerekli düzeltme yapılmış. Sayın Adak'a 'Allah rast getire' diyorum.

ETİBANK'TA ELENEN 3 TALİPLİ KİM?

Üçe bölünen Etibank özelleştirmesinde ilk tur görüşmeler bu hafta ortasında başlıyor. Bu 3 bankaya toplam 41 adet teklif gelmişti. Ama Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 38 talipli ile pazarlık masasına oturacak. Çünkü 3 talipli Hazine Müsteşarlığının ön incelemesi sırasında elendi. Tabiri caizse 3 teklif sahibinin bankacılık yapmaları 'sakıncalı' bulundu. Elenen isimlerin kim olduğunu merak edip araştırdım. Ama kimse bu isimleri vermeye yanaşmadı. Gerekçe olarak da 'Ticari itibarları zedelenir' cümlesi her seferinde karşıma çıktı.

Bu durumda dedikoduları yazmakta bir sakınca yok herhalde... Söylentilere göre elenen talipliler Anglo-American Bank Trust, Ar Dış Ticaret A.Ş. ve Malik Abdullah Okumuş... Birincisi bankacılık faaliyeti yapmamasına rağmen isminde 'bank' kelimesi geçtiği için üstü çizilmiş. Ar Dış Ticaret A. Ş. ise daha önce Sümerbank'a da teklif vermişti ama Hazine engelini aşamamıştı. Yeni denemesinde de başarısız oldu. Üçüncü isim de çok yakın bir akrabası piyasada 'para ticareti' yaptığı ve sık sık Hazine ile başı belaya girdiği için elenmiş. Bu dedikoduların ne kadar doğru olduğunu ilk tur görüşmeler başladığında hep birlikte göreceğiz.

4 BANKA SPK'NIN RESTİNİ GÖREMEDİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali İhsan Karacan, bugünlerde eleştirilerin odak noktasında... Önce bankaları 'Aracı kurum kurmalısınız' deyip kızdırdı; peşinden aracı kurum sermayeleri ile işlem hacimleri arasında bir orantı getirip borsacıları... Ama Karacan oldukça sakin. Borsanın her yönüyle SPK'ya tabi olduğunu belirtip "Ben rahatım. Bu piyasanın artık güvenilir kurum ve işletmelere ihtiyacı var" diyor. Karacan bu konuda elinden ne gelirse yapıyor. 

Bankaların aracı kurum kurma zorunluluğuna ilişkin SPK kararının Danıştayca iptal edildiği biliniyor. İşte Karacan 'kısasa kısas' diyerek Danıştay'da iptal kararı çıkartan Ziraat Bankası, Emlak Bankası, Adabank ve Birleşik Yatırım Bankasına bir yazı yazdı. Karacan yazısında bankaların seçimlerini yapmasını istedi. Karacan, bankalara mevcut statüyü sürdürmeleri durumunda bile aracı kurum hükümlerini uygulanacağını tebliğ etmeyi de unutmadı. Cevap hemen ertesi gün geldi: Biz aracı kurumla devam edeceğiz. Böylece fiili durum, hukuki uygulamanın önüne geçmiş oldu.

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde  13 Ocak 1997 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder