11 Ocak 2015 Pazar

GÜL'DEN SADDAM'A MESAJ: ÜLKENİ JAPONYA YAPMAK ELİNDE






Cahit UYANIK 

Başbakan Abdullah Gül'ün Irak Lideri Saddam Hüseyin'e değişik zamanlarda ve şekillerde gönderdiği mesajların ayrıntıları kamuoyuna sızmaya devam ediyor.  Gül'ün Saddam'a gönderdiği mesajlardan en önemlisi, Irak Birinci Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan'la Ankara'daki görüşmesinde dile getirildi. Gül'ün Saddam'a "Ülken ve halkın yıllardır savaşıyor. İnsanlar çok yorgun ve yıpranmış. Birleşmiş Milletler kararına uyun. Silah denetçileriyle işbirliği yapın. Irak'ı bir Japonya, bir Almanya gibi refah ülkesine dönüştürmek veya savaşmak senin elinde" mesajını gönderdi. 

Zirve'nin açık yorumu iletildi

Gül ile Saddam arasındaki trafikte, Irak'ın komşularıyla İstanbul'da yapılan Dışişleri Bakanları Zirvesi'nin ardından açıklanan bildirinin net yorumu Irak tarafına iletildi. Türkiye'nin bu toplantıdaki 'inisiyatif sahipliği' dikkate alınarak Iraklılara iletilen mesajda, 3 konuya dikkat çekildi. Irak'a komşu 5 ülkenin ilk olarak Irak'a BM'yle ileri düzeyde işbirliği yapması, bunu açıkça göstermesi ve zoraki işbirliği yaptığına ilişkin manzaralardan kaçınması tavsiye edildi. İkinci olarak komşularla ilişkisini düzene koyması ve son olarak da kendi halkıyla 'kimseyle savaşmama' konusunda bir uzlaşmaya gitmesi gerektiği anlatıldı. 5 ülke, bunlara karşılık Irak'ın sınırlarının değişmemesini garanti ettiler. İlk iki mesaj, BM Silah Denetçilerinin çalışmalarının sürdüğü Ocak ayı boyunca gönderildi. 

Savaşmayın, içinize dönün

Irak'a son uyarı ise Irak Birinci Başkan Yardımcısı Ramazan'ın 4 Şubat'taki 3.5 saatlik gizli Ankara ziyaretinde yapıldı. Görüşmede, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediği bizzat Gül tarafından ifade edilerek, "10 gün içinde yani 14 Şubat'a kadar önemli adımlar atmalısınız. Savaşa savaşa kaynaklarınızı tükettiniz. Uzlaşırsanız sınırlarınız garanti altına alınıyor. Bundan sonra içinize dönün. Zengin kaynaklarınızı insanlarınıza harcayın. Bir Japonya, bir Almanya olmak işten bile değil" mesajı verildi. 

Saddam yönetiminin Silah Denetçilerinin Başkanı Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Baradey'i tekrar Irak'a davet etmesi, bilim adamlarıyla baş başa görüşmesine izin vermesi gibi yumuşama sinyallerinin bu görüşmeden sonra yaşanmaya başlandığı ifade ediliyor. Gül'ün önceki günkü 'Millete Sesleniş' konuşmasında bahsettiği yumuşama adımlarıyla bu konuları kastettiği, ancak yapılanları yetersiz bulmasının dikkat çekici olduğu kaydedildi.

Taktiği, retoriği bırak...

FF'nin edindiği bilgiye göre Gül'ün Saddam ile mesaj trafiğinde ilk kritik adım, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Irak ziyaretinde atıldı. Gül, Saddam'a gönderdiği mektupta "Taktik manevralar ve retorik bitti. Olaylar son noktaya gelmek üzere. Tavrınızı değiştirmelisiniz. Savaşı önlemek sizin elinizde" düşüncesini dile getirdi Bu mesajın içeriğinde Saddam'ın Irak'ı terk etmesinin değil, BM kararlarına uymasının kastedildiği öğrenildi.
(Bu haber, Finansal Forum Gazetesinin 11.02.2003 tarihli sayısında yayınlanmıştır.) 

BAKIN ŞİMDİ NE OLDU?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder