14 Ocak 2015 Çarşamba

REKABET İHLALİNDE GIDA SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Cahit UYANIK

Rekabet Kurulu, Türkiye'de rekabet kurallarını en fazla ihlal eden sektörün ‘gıda ürünleri ve içecek' sektörü olduğunu açıkladı. Kurulun, ‘2009 Yılı Faaliyet Raporu'nda yaptığı değerlendirmeye göre ilk inceleme, ön soruşturma ve soruşturma süreçleri sonucunda nihai karara bağlanan rekabet ihlallerinde ikinci sırayı ise ‘ulaştırma sektörü' alıyor. Ulaştırmayı, telekomünikasyon ve posta ile petrol ürünleri sektörü takip ediyor. Rekabet Kurulu, sürekli olarak rekabet ihlali görülen sektörlerde yapısal tedbirler alınması için kanun koyucu ile bu sektörlerin düzenlenmesinden sorumlu kamu otoriteleri arasında işbirliği mekanizmaları kurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kurul, iğneyi kendine batırdı

Kurulun 11'inci yıllık faaliyet raporunda, geçen yıl gıda sektöründe 33, ulaştırma sektöründe 19, telekomünikasyon-posta sektörü ile petrol, petro-kimya ve petrol ürünleri sektörlerinde ise 16'şar ihlalin karara bağlandığı ifade edildi. Raporda, kurulun kendisine dönük eleştirilere de yer verildi. Raporda kurumun zayıf yönleri şöyle sıralandı:

-  Orta ve uzun vadeli hedefler ile bunlara uygun eylem planlarının belirlendiği bir stratejik plan yapılmadı.
-   Kurul kararlarının uygulama sonuçlarının takibi etkin bir biçimde yapılmadı.
- Kurul üyelerinin mali hakları, meslek personelinin kariyer ve mali hakları ile beklentileri yeterince karşılanmadı.
-   Performans ölçüm sistemi yok.

Raporun sunuş yazısında ise Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, dünya ekonomisinin çok ciddi bir kriz sürecini atlatmak üzere olduğunu belirterek "Türkiye'yi de etkileyen bu kriz sonrasında oluşacak yeni iktisadi ve hukuksal yapıda rekabet otoritelerinin görev ve sorumlulukları artacak" görüşünü dile getirdi. Raporda 2010 yılı içinde, kamuda düzenleyici etki analizleri (DEA) hazırlanırken ‘rekabet üzerine etki testi'ne yönelik bir rehber çıkarılacağı da ifade edildi.

Rekabet ihlali nedir?

Teşebbüslerin aralarında anlaşarak fiyat ve pazar sınırları belirlemesi, piyasalardaki rekabet koşullarını bozacak biçimde uyumlu davranışlar sergilemeleri ile şirketlerin aynı çatı altında toplandığı dernek ve vakıf gibi oluşumlarda rekabeti engelleyici kararlar alınması rekabet ihlali sayılıyor.
(Bu haber, Referans Gazetesinin 23.07.2010 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

PİRİNÇTEKİ FİYAT ARTIŞI REKABETE AYKIRI BULUNMADI

REKABET KÜLTÜRÜNÜN GELİŞMESİNDE BASININ ROLÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder