19 Ocak 2015 Pazartesi

ALARKO VE AKENERJİ SANTRAL KAPATIYOR





Cahit UYANIK 

Yüksek doğal gaz fiyatları nedeniyle zararda olduklarını ve elektrik üretiminden vazgeçme noktasına geldiklerini belirten özel sektör elektrik üreticileri santral kapatmaya başladı. Alarko Holding iştiraklerinden Alarko Elektrik Santralları Tesis, İşletme ve Tic. A.Ş.'ye (Altek) bağlı Kırklareli Doğal Gaz Çevrim Santralında bu ay sonunda üretim duruyor. Akkök Grubu'na bağlı Akenerji de, Bilecik-Bozhöyük’teki santralin birinci ünitesini 15 Temmuz, ikinci ünitesini 30 Temmuz’da üretim durdurma kararını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na iletti. Akenerji, mayısta 5 MW gücündeki Bursa-Orhangazi santralini kapatmıştı. Kapatılan son iki santralin kurulu gücü 81 (Altek) ve 127 (Akenerji) olmak üzere toplam 208 MW düzeyinde bulunuyor. Türkiye'deki toplam kurulu güç ise 39 bin MW düzeyinde. 
Bakan Hilmi Güler ise iki santralin üretimini durdurmasının, enerji sıkıntısı yaratmayacağını söyledi. Güler “Onların tarifeleri şu anda zaten görüşülüyor. ÖTV’nin kaldırılması söz konusuydu” dedi. Altek Genel Müdürü Tarhan Günay ise, "Yılbaşından itibaren, özellikle mart ayından bu yana zararına çalışıyorduk. Son doğalgaz zammıyla da nakit dengesi bile sağlanamaz oldu. Ay sonunda BOTAŞ'la doğal gaz alım sözleşmemiz bitiyordu. BOTAŞ'la sözleşme yenilemeyeceğiz ve koşullar uygun hale gelene kadar üretime ara vereceğiz" dedi.

1 Temmuz cumartesi gecesi yaşanan büyük elektrik kesintisinin ardından, hükümetle özel sektör elektrik üreticileri arasında aylardır alttan alta süren çekişmeler iyice su yüzüne vurmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, özel üreticileri gece 22'den sonra santrallarını düşük kapasiteye geçirerek ulusal sisteme bağlanmakla suçlamıştı. Buna cevap veren özel elektrik üreticileri ise doğal gaza yüksek oranlı zamlar yapılırken elektrik fiyatlarının sabit tutulduğunu belirtmiş ve sürekli zararda çalıştıklarını bildirmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da üreticilere "Yatırımları milletin aleyhine kullanmaya çalışırsanız acımasız oluruz" uyarısında bulunmuştu. Erdoğan'ın 6 Temmuz'da yaptığı açıklamadan 1 hafta sonra Alarko, santral kapatacağını açıkladı. Mayıs ayında da Akkök Grubu'na ait Akenerji'ye bağlı olarak çalışan 5 MW gücündeki Bursa-Orhangazi Santralında benzeri gerekçelerle üretim durdurulmuştu.

Maliyetimizin yüzde 80'i doğalgazdı

Altek Genel Müdürü Tarhan Günay, doğal gazla üretim yapan santrallarda maliyetin yüzde 80'inin doğal gazdan geldiğini belirtti. Doğal gaza yüzde 60 zam yapılmasına rağmen uzun zamandır elektrik fiyatlarına zam yapılmadığını anlatan Günay, "Bu durumda santralı ekonomik biçimde işletmek mümkün değildi. Zaten ağustos ayında doğal gaza tekrar yeni bir zam geleceği konuşuluyordu. Biz de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na başvurarak ay sonunda üretime ara vereceğimizi duyurduk" diye konuştu. 

Günay, Kırklareli Doğal Gaz Santralı'nın yatırım büyüklüğünün 85 milyon dolar civarında olduğunu da kaydetti. Günay, santralın 80 MW gücünde ve Türkiye için küçük çaplı bir üretim yapabildiğini, kapatılması halinde enterkonnekte şebekeyi etkilemeyeceğini belirterek ancak sembolik de olsa son zamanlarda yoğunlaşan bu tip kararların dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade etti. Günay, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarına yapılan zamma paralel olarak elektrik fiyatlarına zam yapıldığını belirterek Avrupa'da son dönemde sanayi elektriği fiyatlarının ikiye katlandığını bildirdi. Türkiye'de sanayi elektriği fiyatının Avrupa ortalamasının altında kalmaya başladığını yani ucuzladığını ifade eden Günay, "Fransa, elektriğinin büyük kısmını nükleerden elde ediyor. Orada bile sanayi elektriği bizden daha pahalı hale geldi" diye konuştu. Altek'in Kırklareli Santralı'nın kurulu gücü 81.99 MW, yıllık enerji üretimi ise 594 bin kwh düzeyinde bulunuyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder