24 Ocak 2015 Cumartesi

MALİYE, HAPİSTEKİ TİTANCI KENAN ŞERANOĞLU'NU ARIYOR!



Cahit UYANIK

Türkiye bundan 8 yıl önce Titan Saadet Zinciri ve onun havalı patronu Kenan Şeranoğlu'nu, dillere destan bir doğum günü partisi ile tanımıştı. Lüks bir otomobille doğum gününe gelen ve lüks bir otomobil şeklindeki doğum günü pastasını kesen, tek düğmeli iki parça kumaştan dikilmiş ultra-süper ceketiyle hala hafızalardaki yerini koruyan Şeranoğlu, Titan adlı organizasyonun aslında bir "saadet zinciri" olduğu anlaşılınca gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Daha sonra mahkeme aşamasında ortaya çıkarılan bilgilere göre Şeranoğlu, 8 ayda o dönemde hatırı sayılır bir para olan 2 trilyon lirayı cebe indirmişti. Titan organizasyonu, 30 bin kişiden 2 bin 500'er mark toplamış ve her üyeye, bir önceki üyenin parasından belli bir miktar aktarmıştı. Buna finans literatüründe "saadet zinciri" veya "Ponzi oyunu" da deniliyordu.

Şeranoğlu yargılandı ve -yanılmıyorsak- dolandırıcılıktan 25 yıl hüküm giydi. Şeranoğlu, şu anda halen hapiste bulunuyor. "Bu olayı şimdi nereden çıkardınız?" diye sorduğunuzu duyar gibi oluyoruz. Sebep şu: Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Kenan Şeranoğlu'nu, vergi borcu için gazete ilanıyla arıyor! Maliye, Şeranoğlu'nun yakalanmadan önce elde ettiği gelirlerin (Yani 1997 yılı faaliyetleri dolayısıyla) gelir vergisini ve fon payını ödemediğini ve böylece kaçakçılık suçu işlediğini belirlemiş! Tebligat üzerine tebligat... Ulaşamayınca gazeteye ilan vermiş.

Peki Şeranoğlu'nun borcu ne kadarmış dersiniz? Tamı tamına 7 milyon 815 bin 822 YTL, yani önceki paramızla 7.8 trilyon lira civarı bir şey canım! Titancı Kenan Şeranoğlu'nun 10 yıl öncesinden çıkıp gelen bu vergi borcu nedeniyle uykularının kaçmadığından eminiz. Ama ortada sorulması gereken bir soru olmalı diye düşünüyoruz: Devlet, kendi hapishanesinde tuttuğu adamı neden gazete ilanı ile arar ki?
(Bu yazı, Referans Gazetesinin 21.04.2006 tarihli sayısında Başkent Kulisi'nde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder