8 Ocak 2015 Perşembe

DÜNYANIN YENİ GÜÇ ODAĞI G-20’LER; G-8’LERİN ESAMESİ OKUNMUYOR

Cahit UYANIK
 
İnsanın “Hey gidi günler” diyesi geliyor. Bir zamanlar dünyanın patronu olan G-8 ülkelerinin toplantı yapıp yapmayacağını, en son ne zaman bir araya geldiklerini kimse merak etmezken, dünyanın yeni patronlarını oluşturan G-20 ülkelerinin toplantıları adım adım izleniyor. G-20’den çıkacak veya çıkmayacak kararların dünya siyaseti, finansal piyasalar, yabancı sermaye akımları, ekonomik korumacılık eğilimleri ile ilgisi kurulmaya çalışılıyor. G-20 içindeki ülkelerin konumları, pozisyonları inceden inceye değerlendiriliyor. Ve ne mutlu bize ki Türkiye de G-20 üyesi.

Peki nedir bu G-20? Nasıl kuruldular, nasıl bu kadar güçlü ve kritik öneme sahip hale geldiler? Gelecekleri ne olabilir? Bu yazıda bu sorulara cevap aramaya çalışacağız.  G-20’nin oluşturulması, 25 Eylül 1999 tarihinde Washington’da gerçekleştirilen G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında kararlaştırılmıştı. G-20 kurularak, 1994’te yaşanan Meksika Peso krizi, 1997’deki Asya krizi ve 1998’deki Rusya krizinin ardından, uluslararası sistemde önemi ve ağırlığı gitgide artan yükselmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomik yönetişimde daha fazla temsil edilmesi; küresel ekonomik ve mali istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir tartışma ve görüş alışverişi ortamı sağlanması hedeflenmişti. 

G-20 üyesi ülkeler; 1) Türkiye, 2) Arjantin, 3) Avustralya, 4) Brezilya, 5) Kanada, 6) Çin, 7) Fransa, 8) Almanya, 9) Hindistan, 10) Endonezya, 11) İtalya, 12) Japonya, 13) Meksika, 14) Rusya, 15) Suudi Arabistan, 16) Güney Afrika, 17) Güney Kore, 18) İngiltere, 19) ABD ve 20) Avrupa Birliği’nden (AB dönem başkanlığını yürütmekte olan ülke ve Avrupa Merkez Bankası tarafından temsil edilmektedir) oluşuyor. Ayrıca, IMF ve Dünya Bankası, düzenlenen toplantılara üst düzeyde katılımda bulunuyor.

G-20’nin daimi bir sekreteryası yok. Her yıl bir üye ülke ev sahipliğini üstleniyor. Sekreterya faaliyetleri, G-20 yönetiminin devamlılığı için geçmiş, mevcut ve gelecekteki ev sahibi ülkelerin (troyka) işbirliğine dayanıyor. G-20 toplantılarının ev sahipliğini 1999-2001 yıllarında Kanada, 2002’de Hindistan, 2003’te Meksika, 2004’te Almanya, 2005’te Çin, 2006’da Avustralya, 2007’de Güney Afrika, 2008’de Brezilya, 2009’da İngiltere ve 2010’da G. Kore üstlendi. 2011 yılında sekreterya görevini Fransa, 2012 yılında ise Meksika üstlenecek. Türkiye, 2013’teki sekreterya faaliyetlerine aday olmuştu. Belki de siz bu dergiyi elinizde tutarken 2013’teki sekreterya görevi Türkiye’ye verilmiş olabilir. 

Küresel ekonomik ve finansal sistem açısından büyük önem taşıyan G-20 ülkeleri, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90’ını, dünya ticaretinin yüzde 80’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyorlar. Küresel kriz öncesi dönemde G-20, küresel dengesizliklerin giderilmesi ve uluslararası finansal kuruluşların reformu başta olmak üzere dünya gündeminde önemli yer işgal eden konuları ele almış ve çözüm için öneriler geliştirmişti.

Bu dönemde IMF ve Dünya Bankası’nda gelişmekte olan ülkelere daha fazla temsil hakkı verilmesi yönündeki reformlara önemli ölçüde G-20 yön vermişti. Kriz yaşanmaya başladıktan sonra ise krize karşı ülkelerin aldığı tedbirlerin koordine edilmesi, ülkelerin söz konusu tedbirlerden çıkış stratejilerinin belirlenmesi, krizin etkilerinin hafifletilmesi amacıyla uluslararası kuruluşlara ek kaynak sağlanması ve bankacılık düzenlemelerinin iyileştirilmesi gibi önemli kararlar G-20 bünyesinde alınmış ve G-20 uluslararası ekonomik işbirliğinde temel forum olarak ilan edildi.

G-20 gündeminde yer alacak konular her yıl üyelerin görüşleri alınarak belirlenmektedir. G-20 gündemindeki konular yıllar itibariyle aşağıda sıralanmaktadır:


2010 yılında; güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme çerçevesi, finansal sektör reformu, uluslararası finansal kuruluşların reformu, küresel finansal güvenlik ağları, kalkınma, ticaret ve yatırımların desteklenmesi ve ticarette korumacılıkla mücadele, iklim değişikliği, enerji teşviklerinin kaldırılması ve yolsuzlukla mücadele konuları ele alınmaktadır.

2009 Pittsburgh Liderler Zirvesinde G-20 üyesi ülkelerin ekonomi politikalarında koordinasyon sağlamasını teminen G-20 Karşılıklı Değerlendirme Süreci başlatılmıştır. Bu çalışmanın merkezinde, G-20 Güçlü, Sürdürülebilir ve Dengeli Büyüme Çerçevesi yer almaktadır. Büyüme çerçevesinin yanı sıra 2009 yılında gündemde; küresel finansal sistemin regülasyonunun güçlendirilmesi, uluslararası finansal kuruluşların reformu, enerji güvenliği ve iklim değişikliği, kalkınma hususu ve ticarette korumacılığın önlenmesi konuları yer almıştır.

Kasım 2008 öncesi dönemde; finansal sektörde rekabet ve rekabeti sağlamaya yönelik politikalar, temiz enerji, emtia piyasaları ve küresel enflasyon, büyüme ve sosyal politika uygulamaları için mali alan yaratılması, Bretton Woods Kuruluşları Reformu ve küresel ekonomik gelişmeler konuları G-20 gündeminde yer almıştır.
Küresel krizin 2008’in son çeyreğinde etkisini hissettirmeye başlamasıyla birlikte ilk Liderler Zirvesi Kasım 2008’de Washington’da düzenlenmiştir. Söz konusu zirvede uluslararası finansal sisteme ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi ve bu çerçevede uluslararası işbirliğinin artırılması ve uluslararası kuruluşların reformu konularını kapsayan eylem planı üzerinde mutabakata varılmıştır.

2007 yılında, küresel ve yerel ekonomik gelişmeler, Bretton Woods Kuruluşları Reformu, büyüme ve kalkınmanın mali unsurları, emtia fiyatları ve finansal istikrar konuları ele alınmıştır.

2006 yılında, küresel enerji ve maden piyasaları, demografik değişimin finansal piyasalara etkisi, Bretton Woods Kuruluşları Reformu ve ekonomik reform politikası işlenmiştir.

2005 yılında Bretton Woods Kuruluşlarının 60 Yılı: stratejik gözden geçirme ve reform gündemi, bin yıl kalkınma hedeflerine ulaşmak için kalkınma yardımları ve yenilikçi finansman mekanizmaları, demografik sorunlar ve göç ile sürdürülebilir büyüme için kalkınma yaklaşımlarının geliştirilmesi konuları ele alınmıştır.

2004 yılında, finansal sistemin suiistimalinin önlenmesi, demografik sorunlar, küreselleşme kapsamında istikrar ve büyümenin desteklenmesi, küresel çerçevede bölgesel entegrasyon, finansal sektörde kurumsallaşma, istikrarlı sermaye akışları prensipleri ve gelişmekte olan piyasalarda adil borç yapılandırması ve Bretton Woods Kuruluşlarının 60 Yılı konuları tartışılmıştır.

2003 yılında, küresel ekonomik büyüme kaynaklarının neden olduğu sorunlar, kriz önleme ve çözme, terörizmin finansmanıyla mücadele, finansal sistemin suiistimalinin önlenmesi, G-20’nin gelecekteki stratejik öncelikleri ve kalkınmanın finansmanı hususları irdelenmiştir.

2002’de kriz önleme ve çözme, küreselleşme, terörizmin finansmanıyla mücadele ile kalkınma ve yardım konularına değerlendirilmiştir.

2001’de mevcut ekonomik çevrenin politika ihtiyaçları ve küreselleşmenin yarattığı sorunlarla mücadele başlıklarında tartışmalar gerçekleştirilmiştir.

2000’de küreselleşmenin yarattığı sorunlarla mücadele ve finansal krizlere karşı kırılganlığın azaltılması konuları gündemde yer almıştır.

1999’da G-20’nin rol ve hedefleri ile finansal kırılganlıkların azaltılması: küresel entegrasyonun yarattığı sorunlara yerel yanıtlar, uluslararası toplumun rolü hususları tartışılmıştır. 
(Bu yazı Türk Standardları Enstitüsü-TSE'nin yayın organı Standard Dergisinin Kasım-2010 tarihli sayısında yayınlanmıştır.) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder