3 Ocak 2015 Cumartesi

RUSYA'NIN ANTALYASI SOÇİ:145 KİLOMETRE KIVRILA KIVRILA UZAYAN BİR ŞEHİR




Soçi, komünist rejim döneminde tüm Ruslar'ın gelip tatil yaptığı, tatil yaparken sağlık kontrolünden geçirildiği bir yermiş. O dönem Soçi'de 250'yi aşkın sanatoryum bulunuyormuş. 

Cahit UYANIK

Yılan gibi kıvrıla kıvrıla tam 145 kilometre uzayan bir şehir... Sırtını dağlara vermiş, yüzünü Karadeniz'e çevirmiş sanki Amazon Ormanları gibi sık bitki ve ağaç dokusuyla barışık bir yapılaşma... İnsan iradesinin ve aklının doğayı tahrip etmeden, planlı bir şekilde, çirkin beton yığınları yaratmadan daracık bir kıyı bandını nasıl imar ve ıslah edebileceğinin yaşayan örneği... İşte burası Rusya'nın sayfiye kenti Soçi. Sert kuzey rüzgarlarına doğal set oluşturan dağların eteğinde kurulmuş ve tıpkı bizim Akdeniz iklimine sahip Soçi, kuşkusuz eski şaşaalı günlerinde değil. 

Soçi, komünist rejim döneminde tüm Ruslar'ın gelip tatil yaptığı, tatil yaparken sağlık kontrolünden geçirildiği bir yermiş. Dile kolay Soçi'de 250'yi aşkın sanatoryum bulunuyormuş. Sanatoryum, bizdeki gibi veremli hastaların tedavi edildiği yer anlamına gelmiyor tabii... Sanatoryum, Ruslar'da otel-sağlık merkezi karışımı dinlenme tesisleri demek. Komünist rejim Soçi'yi yılda 6 milyon kişinin tatil yapacağı bir merkez olarak tasarlamış. Ancak Duvar yıkılınca her şey değişmiş. Soçi, şimdilerde çok kalabalık değil. Ancak gelir düzeyi giderek yükselen Rus halkının Soçi'ye ilgisi her geçen yıl yeniden canlanıyormuş. Giderek güçlenen Türk turizm sektörü ve yan kollarına Soçi'den çok iş çıkabilir. 


TOBB'un Soçi'de düzenlediği Türk-Rus İş Forumu ilginç bir zamanlamaya denk geldi. Rusya, geçmişte Türkiye ile doğal gaz anlaşmaları yaparken karşılığında mal almayı kabul etmiş. Ancak daha sonra Gazprom'un idari yapısında değişiklikleri gerekçe göstererek bundan caymış. Şu anda Türk-Rus dış ticaret hacmi, onlar lehine 3.5 milyar dolar fazla veriyor. Mavi Akım'ın gelmesiyle bu rakamın daha artacağı bekleniyor.  Türk iş dünyası Ruslar'a daha fazla mal satmak istiyor. TOBB öncülüğünde inşaatı süren Moskova Ticaret Merkezi 2003'te bitirilip hizmete açılacak. Ancak Ruslar, Vladimir Putin sonrasında ekonomideki düzelmenin de etkisiyle giderek farklı taleplerle ortaya çıkıyorlar. 

Ruslar artık sırf ticaret değil yatırım ve ortaklık da istiyorlar. Rusya'da her şey var ama girişimcilik yok. Rusya'nın en gelişkin Krasnodar Bölgesindeki 6 kentin ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı şirket sayısı sadece 350. Bu bölgede Türkiye'nin toplam buğday üretimi kadar yani 20 milyon ton buğday üretildiğini söylersem ne dediğimi anlarsınız. 

Rusya son 3 yılda ekonomideki ortalama yüzde 6.5-7'lik büyümenin etkisiyle morali düzelmiş bir görünüm veriyor. Ancak Rusya'da insanların genlerine kadar işlemiş katı devletçilik mantığı kendini her yerde gösteriyor. Rusya'da iş yapmak isteyenlerin devletçilik damarının beslediği aşırı bürokrasi, hoşgörüsüzlük, vurdumduymazlık ve bakımsızlıkla boğuşmayı baştan kabul etmesi gerekiyor. 
(Bu yazı, Finansal Forum Gazetesinin 19.08.2002 tarihli sayısında Başkentten Yansımalar köşesinde yayınlanmıştır.)

RUSYA’NIN TÜRKİYE AMBARGOSUNUN İLK 6 AYI: İKİ ÜLKE DE ZARARDA…
HUZUR ÜLKESİ TUNUS'TA TÜRK OLMAK KOLAY
MUHTEŞEM PİRAMİTLERİN YÜKÜ ALTINDA İKİ BÜKLÜM HAYAT: KAHİRE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder