22 Ocak 2015 Perşembe

İŞTE BARZANİ'Yİ 300 MİLYON DOLARDAN EDECEK AKÇAKALE SINIR KAPISI

Cahit UYANIK  

Bu yıl nisan ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararlar gereği devlet, Irak'la ticaret hacmini azaltmadan, Kuzey Irak'taki Barzani yönetimini "güçsüz" hale getirmeyi hedefliyor. Barzani'nin en önemli gelir kaynaklarından birisi Habur Sınır Kapısı'ndan geçiş yapan tırlar ve kamyonlar. Bu araçlardan yılda 300 milyon dolarlık nakit gelir sağlayan Barzani yönetiminin gelirleri, Şanlıurfa-Akçakale'de açılacak Akçakale Sınır Kapısı ile azaltılmaya çalışılacak.

MGK'nın nisan ayı sonundaki toplantısında "Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehditine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak Hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur" denilmişti. Bu açıklamanın birkaç hafta öncesinde, inşaatı bitirilmiş olmasına rağmen yaklaşık 2 yıldır açılmayan Akçakale Sınır Kapısının hizmete girmesi için harekete geçildi. Akçakale'nin karşısında yani Suriye tarafındaki kapının adı ise Telabyad. Akçakale ile Telabyad arasındaki arazi mayından temizlendi. Bunun hemen ardından da Akçakale ile Telabyad'ı birbirine bağlayacak yol ve TIR parkının yapımına başlandı. Bu çalışmaların en geç kasım ayında bitirilmesi hedefleniyor.

Bu sınır kapısının açılması ile Habur'daki TIR trafiğinin bir bölümünün buraya kaydırılması planlanıyor. Böylece Akçakale'den geçecek TIR'lar Suriye topraklarında seyrettikten sonra Irak'ın Musul kenti istikametine karşılık gelecek şekilde bu ülkeye giriş yapacak. Bu durumda Kuzey Irak'taki yönetim TIR gelirlerinden mahrum bırakıldığı gibi, Irak'la olan ticaret de bundan olumsuz etkilenmeyecek.

Esad'ın ziyaretinde konuşuldu


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, geçen haftaki Türkiye ziyaretinde Türk Hükümeti'nin teröre ve terör faaliyetlerine karşı gündemine aldığı kararları desteklediklerini söylemişti. Suriye ile imzalanan işbirliği anlaşmasının ekonomik maddelerinde iki ülke arasındaki sınır kapılarının sayılarının artırılması ve mevcutların niteliklerinin iyileştirilmesine yönelik gerekli adımların atılması kararlaştırılmıştı. Ayrıca taşımacılık sektöründe karşılıklı olarak transit geçişleri kolaylaştırıcı önlemler alınacağı da belirtilmişti. Bu maddeler, konuyla yakından ilgili bulunuyor. Zaten Akçakale'nin karşısındaki Telabyad Gümrüğü'ndeki çalışmaların da bitirildiği belirtiliyor.

Mayınlar temizlendi

Akçakale ile Telabyad arasındaki yaklaşık 500 metre uzunluğundaki arazi mayınlıydı. Genelkurmay'ın gönderdiği bir bölük, ağustosa kadar çalışarak araziyi mayından temizledi. 

Gül'e Habur raporu sunuldu

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eylül ayı başında Şırnak'a yaptığı ziyaret sırasında Habur Gümrüğü'nde yaşanan sorunların da gündeme geldiği öğrenildi. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi, Irak'la daha fazla ticaret için Gül'den Habur'dan geçişlerin hızlandırılmasını istedi. Elçi'nin, Gül'e sunduğu raporda Irak'a 2005'de gerçekleştirilen ihracatın 8 milyar dolar iken, 2006 yılında 2.85 milyar dolara düştüğüne dikkat çekildi.

***************

Irak'a yönelik ekonomik önlemler neler olacak?

* TIR geçişlerinde Suriye kullanılarak Habur'un öneminin azaltılması
* Irak'a verilen elektriğin azaltılması veya kesilmesi
* Barzani'nin veya kontrolündeki şirketlerin para trafiğinin izlemeye alınması
* Kuzey Irak'a giden gıda ürünlerinin satışına gümrük kısıtlaması getirilmesi
* Gerekirse Kuzey Irak'taki Türk müteahhitlerinin geri çağrılması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder