31 Temmuz 2024 Çarşamba

BAŞKENTTEN YANSIMALAR / KABİNE REVİZYONU İHTİMALİ

Cahit UYANIK 

Başbakan Bülent Ecevit'in geçen haftaki 105 dakikalık siyasi turu, yine birçok gizli konunun su yüzüne çıkmasına sebep oldu. Haziran ayı başındaki bazı senaryolara göre hasta yatağındaki Ecevit, Temmuz'a kadar sabredecek, Meclis'in tatile girmesini sağladıktan sonra DSP içindeki oluşumlara el atacaktı. Üstelik o zamana kadar hastalıkları da belli bir iyileşme sürecine girecekti. 

Bu senaryo şimdilerde filme alınmaya başladı. Ecevit'in doktorlarını dinlemeyerek Meclis'e gidip grubu toplaması, içten içe kaynayan DSP'ye hakim olduğunu gösterme çabasıydı. Ecevit'in bunda başarılı olduğu söylenebilir. Çünkü Ecevit'in bu hareketinin ardından yıllardır sağ kolu olarak görev yapan Hüsamettin Özkan'ın kabineden çıkarılacağı yüksek sesle konuşulmaya başladı. Anlaşıldı ki DSP'de Ecevitler istemeden herhangi bir değişiklik yapmak pek mümkün değil.

Aslına bakılırsa koalisyon liderlerinin hepsinde seçime kadarki en az 16-22 ayı rahat götürebilmek için bir revizyon yapma isteği bulunuyordu. Ancak bu isteğin önüne AB konusundaki tartışmalar set çekti. Ecevit'in hesapta olmayan rahatsızlığı da üstüne eklenince bu operasyon rafa kaldırıldı. 

Objektif bir gözle bakıldığında şu anki kabine çok uyumlu bir görünüm sergilemiyor. Bıraktım değişik partiler arasındaki bakanların çekişmesini ve kavgalarını, aynı partiye mensup bakanlar bile birbiriyle dargın. Kabinedeki bazı bakanların özel hayatlarına ilişkin ciddi söylentiler de iyice ayyuka çıkmış vaziyette...

Bakanlar arasındaki uyumsuzluk elbette bürokrasiye de yansıyor. Şu anda ekonomiyle ilgili 7 bakanlığın bürokratları birbirine diş bileyip duruyor. Kapalı kapılar ardında projeler değil içi boş dedikodular üretiliyor. Uyumun sağlanması için önce kabinede bir 'sulh' yaratılması, ardından bunun bürokrasiye yansıtılması gerekiyor. Bugünkü Liderler Zirvesinde bu konuların da ele alınması elzem görünüyor.

Ecevit'in 60 dakika içinde ülkenin önümüzdeki yaklaşık 22 ayı hakkında fikir değiştirdiği minibüslü siyasi turunun siyasi yansımaları böyle... Meclis'in tatile girmesiyle seçim tartışmaları ve ihtimali de 3 aylığına askıya alındı. Hükümet, bu süreci son iki ayda birbirine verdiği zararı tamir etmekle geçirecek gibi görünüyor. Ancak bu süreç, baştan beri hükümette uyumun simgesi durumundaki Ecevit tarafından yönlendirilecek. Ecevit'in sağlığı izin verdiği kadar uyum sağlanacak. Sağlığı izin vermezse hükümetin ömrü giderek kısalacak.

Önümüzdeki günler kabine, DSP'nin içi ve koalisyon ortağı partilerin geleceği açısından kritik önemde görünüyor. 

(Bu yazı Finansal Forum gazetesindeki Başkentten Yansımalar köşesinde 01 Temmuz 2002 tarihinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder