24 Aralık 2014 Çarşamba

CUMALARA DİKKAT...



Cahit UYANIK


Recep Tayyip Erdoğan, bir Cuma namazı sonrasında başbakan oldu. Yaptığı ilk icraat ise İş Güvencesi Yasasını rafa kaldırmaktı. Vebali, günahı, sevabı onun boynuna... Elbette Allah'ın Cuma'ları bitmiyor. Bu cuma günü ise 59'uncu Hükümet'in Programı tartışmaya açılacak. Hiç şüpheniz olmasın ki, bu tartışmalarda hükümet programından çok olası Irak Operasyonu, tezkere, hükümetin ABD ile ilişkilerde takınacağı tavır halkın gözü önünde açıkça görüşülecek. Herhalde program görüşmeleri için de AKP'nin kapalı oturum isteyecek hali yok. Erdoğan'ın geçmişten bu yana gelen siyasi çizgisinde bu Cuma oldukça kritik. İlk kez Meclis'in ve milletin önünde, ertesi sabah uyanıp da yapabilecekleri konusunda fikirlerini açıklayacak. Yeni bir Menderes, yeni bir Özal olup olmadığının ilk izleri, CHP'nin yapacağı sert eleştirilere cevap verirken anlaşılabilecek. 

Gerçekten Erdoğan'ı zorlu bir gündem bekliyor. Erdoğan, belki de bir sonraki Cuma aynı kürsüde ikinci tezkere konusunda görüşlerini açıklamak zorunda kalabilir. Siyasetin bazen keskin bir bıçak üzerinde yürümek olduğunu zaten bilen Erdoğan, bunu bir kez daha iliklerine kadar hissedecek. Genel Başkan olarak çıkaramadığı tezkereyi hangi rotüşlarla mlletvekillerinin önüne sunacağı, onun siyasi geleceğindeki önemli dönüm noktalarından birisini oluşturacak Türkiye'nin üzerine düşman gibi çullanan dost ve müttefik (!) ABD'nin sakinleştirilmesi, Saddam yerine Erdoğan'la savaşmaya hazır ve nazır Kuzey Iraklı Kürtler'in namlularını Güney'e çevirmesi, hava sahası ve Kuzey Irak'a girip girmeme kararının hepsi bu 3 sayfalık tezkeredeki cümlelerle çözülecek.

Derken bir başka Cuma günü Erdoğan'ın önüne IMF'ye gönderilecek Niyet Mektubu gelecek. Belki mektupta Devlet Bakanı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin imzası olacak ama sorumluluğun büyük kısmı Erdoğan'ın üzerinde olacak. Belki de IMF, kağıt tomarını andıracak yeni mektubun üzerindeki narin bir kağıt parçasında Erdoğan'ın siyasi kararlılık cümleleri sarf ettiği diplomatik üslupla kaleme alınmış cümleleri görmek isteyecek. Erdoğan'ın cebinden dolma kalemini çıkartıp imzalayacağı 'ek görünümlü ana niyet mektubunun ayrılmaz parçası taahhüt mektubu' ülkenin ekonomik geleceğini şekillendirecek. Bundan sonra yaşanacak her güne dikkat etmek gerekiyor. Ama Erdoğan'ın başbakanlığı üstlenmesiyle özellikle Cuma'lara daha dikkat etmek kaçınılmaz olacak.
(Bu yazı, Finansal Forum Gazetesinin 17.03.2003 tarihli sayısında Başkentten Yansımalar köşesinde yayınlanmıştır.) 

EKONOMİ TARİHİ ARAŞTIRMALARININ EKSİKLİĞİ VE IMF İLE AZ BİLİNEN GEÇMİŞİMİZ

DİYANET HOLDİNGLEŞİYOR; KOCATEPE CAMİİ'NİN ALTINA DEV HİPERMARKET AÇIYOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder