21 Aralık 2014 Pazar

SÖZE BAKILDI, SEKA BALIKESİR İŞLETMESİ ALBAYRAKLARA VERİLDİ




Cahit UYANIK

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Albayrak Grubu tarafından satın alınan Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikasına yapılacak yenileme yatırımlarının yazılı sözleşmeye bağlanmadığını ve alıcının şifahen söz vermesi üzerine devrin gerçekleştirildiğini bildirdi.

DDK'nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) 2001, 2002, 2003 yılları eylem ve işlemlerinin araştırılıp denetlenmesine ilişkin raporunda "Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına dayanarak oluşturan alıcı tarafından 15-20 milyon dolar civarında olan gerekli yatırımın yapılacağı, yeni bir sistem kurulacağı ve kalitenin artırılacağı konuları sözleşmede yer almamış, karar eki 'gerekçede' bu konuları alıcının ifade ettiği belirtilmiştir" denildi.

Raporda SEKA Balıkesir İşletmesi'nin 'varlık satışı' yöntemiyle ve 'belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü' ile satılmasına yönelik tüm ayrıntılar yer aldı. Raporda ihalede 'belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü' uygulandığından, ihale şartnamesinde 'İşletmenin bölge ve ülke ekonomisine katkısını sürdürmesi için sözleşme tarihinden başlamak üzere 1 yıl süre ile 3 yıl üretim ortalamasının yüzde 50'si kadar ve en az 25 bin 94 ton gazete kağıdı veya eşdeğerde II. ve III. sınıf hamur kağıdı üretme" koşulu getirildiği anlatıldı. Raporda bu şartın yerine getirilmemesi durumunda satış tutarının yüzde 5'i oranında cezai şart öngörüldüğü vurgulandı.

Fiyatı beğenmediler, yine de sattılar

Yapılan ihaleye sadece 1 firmanın katılarak 1 milyon dolar teklif ettiği, nihai pazarlık görüşmesinde 1.1 milyon dolar nihai teklifte bulunduğu anlatılan raporda, "İhale Komisyonu, bu bedeli yeterli bulmadığından 25.03.2003 gün ve 03 sayı ile; SEKA A.Ş'ye ait Balıkesir İşletmesinin özelleştirilmesi amacıyla Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş'nin verdiği 1.1 milyon dolar nihai teklif ile bu işletmeye ait Değer Tespit Komisyonunca hazırlanan Değer Tespit Sonuçlarını Rekabet Kurulundan alınacak sonuca göre Özelleştirme Yüksek Kurulunun takdir, değerlendirme ve kararına sunulmasına karar verilmiştir" denildi.

ÖYK'nın ise 13.05.2003 gün ve 2003/25 sayı ile "İşletmenin 2002 yılında 20 bin 175 YTL zararının olduğu, ayrıca işletmeye 2002 yılında Özelleştirme Fonundan 9 milyon 370 bin YTL aktarıldığı, SEKA Balıkesir İşletmesi için daha önce 3 kere ihaleye çıkıldığı, ancak teklif alınamadığı, 1 yıl süre ile işletmenin 3 yılık ortalama üretim miktarının yarısı kadar üretim şartı getirildiği, alıcı tarafından 15-20 milyon dolar civarında olan gerekli yatırımın yapılacağı, yeni bir sistem kurulacağı ve kalitenin artırılacağı, varlık satışı yöntemiyle özelleştirilecek olan işletmenin daha önceki ihalelerinden sonuç alınamadığı ve yıllar itibarıyle zararda olması durumları ile birlikte 'belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü'nün amacı olan özelleştirilecek kuruluşun ekonomiye katkısı, istihdamın artırılması, teknolojik yenilik ve yatırım faktörleri de dikkate alınarak" satışına karar verildiği bildirildi.

******************

Arsa, arazi, bina  değeri 4.6 milyon dolar

DDK Raporunda işletmenin değer tespitine de değinilerek Değer Tespit Komisyonunun indirgenmiş nakit akımları yöntemi kullanılarak temel seçenek olarak belirlenen "yatırımlarla geliştirilmiş işletme" değerinin eksi 7.5 milyon dolar, değer aralığının ise 5 ile eksi 10 milyon dolar olduğu; amortize edilmiş teknik değerinin 55 milyon dolar, kapitalizasyon değerinin 51 milyon dolar olduğu anlatıldı.
Danışmanlar tarafından değer tespit çalışmalarına esas olan raporlardan birinin ise taşınmaz değerleme şirketi PEGA Ltd. Şti. tarafından hazırlandığı anlatılan DDK raporunda "Balıkesir İşletmesinin satışa konu arsa, arazi ve binalarının ekspertiz değeri 6.658.940 dolar olarak belirlenmiş ve taşınmazların kağıt endüstrisi dışında kullanılması durumunda değerinin 4.661.100 dolar olacağı belirtilmiştir" denildi.

***********************

Selüloz-İş Sendikasının açtığı dava sürüyor

Selüloz- İş Sendikasının Balıkesir İşletmesinin satışına ilişkin dava açtığı, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği, İdarenin yürütmeyi durdurma kararına karşı itirazın reddedildiği anlatılan raporda; ÖİB'in alıcıya gönderdiği 16.09.2003, 19.02.2004 ve 30.12.2004 tarihli yazılarla Balıkesir İşletmesinin SEKA'ya geri verilmesini istediği, bu istemlerden sonuç alınamaması üzerine İdare'nin SEKA ile birlikte alıcı firmaya karşı davanın Haziran 2005 itibarıyla devam ettiği bildirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder