30 Aralık 2014 Salı

'ESKİ DOST' FISCHER, 2001'DE DOLARIN KAÇ LİRAYA ÇIKTIĞINI UNUTTU



Cahit UYANIK


Stanley Fischer, gelmiş geçmiş IMF Birinci Başkan Yardımcıları arasında Türkiye'de en fazla tanınanı...  19 Şubat 2001'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan arasındaki tartışma sonrası ülke ekonomik krize yuvarlanmıştı. Doların 1 gün içinde neredeyse yüzde 100 artması üzerine o dönemki IMF Birinci Başkan Yardımcısı Fischer, apar topar Türkiye'ye gelmişti. Fischer'le gece yarılarına kadar süren toplantıların ardından, Türkiye teknik deyimle "Lirayı dalgalanmaya bırakmıştı".

Gazeteciler Fischer'i düzeltti

Fischer, bu olaydan bir süre sonra IMF'deki görevinden ayrılıp önce Citibank, daha sonra İsrail Merkez Bankası Başkanlığı görevini üstlendi. Bir süredir bu görevi yürüten Fischer, hafta başında bir grup Türk gazeteci  ile görüştü. Fischer, uzun uzun İsrail ekonomisinin son durumunu anlattı ve İsrail para birimi yeni şekelin de dolar karşısında değer kazandığını ve ülkedeki enflasyonist beklentilere bağlı olarak faiz oranlarını ayarlamak durumunda kaldıklarını aktardı. Birçoğu 2001 krizini izlemiş gazeteciler ile bu krizdeki en önemli aktörlerden birisi olan Fischer'le görüşünce, olay 'eski dostlar' havasına büründü. Fischer, toplantının bir yerinde 2001 krizi sonrasında doların 2 milyon TL'ye kadar yükseldiğini söyleyince, gazeteciler atlayıp hemen bu hatayı düzelttiler. Çünkü kriz sırasında dolar en fazla 1.7 milyon TL'yi görmüştü. Fischer, bu düzeltmeden memnun görünürken gazetecilerin kafasından "Acaba Fischer kriz başladığında doların 2 milyon TL'ye kadar çıkacağını mı düşünmüştü. Şimdi bilinçaltı bu şekilde mi çıkıyor?" sorusu geçti.  

AB üyeliğine tam destek

Yoğun programı arasında İsrail Dışişleri Bakanlığına kadar gelen ve gazetecilerle yaklaşık 1.5 saat sohbet eden Fischer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını gönülden istediğini söyledi. Fischer, "Birkaç hafta önce dünyanın en iyi mühendislerinin yetiştiği Stanford Üniversitesinden mezun olan oğlumun ödül törenine gitmiştim. Okuldan derece ile mezun olanların çoğunun Türk olduğunu gördüm. Bu beni çok mutlu etti" diyerek, Türkiye'nin geleceğini çok parlak gördüğünü ise tekrarlamadan edemedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder