27 Aralık 2014 Cumartesi

3 PARTİ, GENEL MERKEZLERİ İÇİN 80 MİLYON YTL HARCADI

Cahit UYANIK 


Başkent Ankara'nın olmazsa olmazlarından siyasi partilerin yeni genel merkez binaları için milyonlarca YTL harcanıyor. Yeni yerine 19 Mayısta taşınan CHP, 25 milyon YTL harcadı. Ak Parti ise inşaatına yaklaşık 2 ay önce başlanan yeni merkeze 30 milyon YTL harcayacak.  Yeni genel merkez binasına 2004'te taşınan MHP ise bugünkü fiyatlarla 25 milyon YTL harcamıştı. 

Tüm ayarlarını kendi yapabilen "akıllı bina" statüsündeki genel merkezlerin en büyük finansman kaynağı ise Hazine. Maliye, 2006 bütçesi kabul edilir edilmez Hazine yardımı olarak 92 milyon YTL'yi aşkın kaynağı siyasi partilerin hesabına transfer etmişti. Partilere 2002'deki oy oranlarına göre dağıtılan Hazine yardımında aslan payını 40 milyon 73 bin YTL ile Ak Parti aldı. CHP'nin payına 22 milyon 666 bin YTL düşerken, DYP'ye 11 milyon 156 bin, MHP'ye 9 milyon 772 bin ve Genç Parti'ye de 8 milyon 474 bin YTL Hazine yardımında bulunuldu.  CHP'nin Söğütözü'ndeki yeni genel merkezi 8 bin 700 metrekarelik arsa üzerine kurulu ve 27 bin 400 metrekare kullanım alanına sahip. Doğuş Grubunun yaptığı bina, üçü zemin altında olmak üzere toplam 20 kat. 25 milyon YTL'ye mal olan binada 600 kişilik konferans salonu ve 300 kişilik eğitim salonu var. Binada parti tarihinin sergileneceği bir müze de bulunuyor. Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantıları ile basın toplantılarında kullanılacak 3 ayrı salonun daha yer aldığı binada Genel Başkan Deniz Baykal'ın makamı için 12. kat ayrıldı. Baykal'ın ofisi, oval bir yapıya sahip olduğu ve ABD Başkanı'nın ofisinden esinlenildiği iddiasıyla eleştirilmişti.

Ak Parti'ye 'ak' bina

Halen Balgat'taki binada kiracı olan Ak Parti de Söğütözü'nde aldığı arsada genel merkez binası inşaatına başladı. Avrupa mimarisinden esinlenilerek beyaz renkte inşa edilecek bina, 8 dönüm arazi üzerine 4'ü yer altında olan 14 kattan oluşacak. 30 milyon YTL'ye mal olması beklenen binayı Arslan Yayla'nın sahibi olduğu Hitit İnşaat yapıyor. Önümüzdeki yıl seçimler sırasında taşınmayı planlayan Ak Parti, bu yılki bütçesine inşaat için 10 milyon YTL koydu. Binanın en üst katı çift yönlü teras olarak kullanılacak ve aynı kattaki ofis Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için özel dizayn edilecek. 

Tepesindeki  dev helikopter pisti ile dikkat çeken MHP'nin Balgat'taki binası ise 17 milyon dolara mal olmuştu. DYP ise Kızılay'daki binası yetersiz kaldığı için yine Balgat'ta 11 katlı binada kiracı olarak oturuyor. Anavatan Partisi ise Turgut Özal döneminde yapılan Balgat'taki binada çalışmalarını sürdürüyor. DSP de Beşevler'de kiracı olduğu apartmanı daha sonra satın almıştı. 

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan  yeni genel merkezine taşınması nedeniyle dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ziyaret etti. Ziyarette Erdoğan'la birlikte Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ak Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf da bulundu.  

Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından basın toplantısı salonunda ortak bir açıklama yapıldı. Erdoğan, bir siyasi partinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde parti binası projelendirmesinin nasıl olacağını Baykal'dan dinleme fırsatı bulduklarını söyledi. Kendi binalarını da 2007'de bitirmek istediklerini belirten Erdoğan, "Ben ve arkadaşlarım CHP'nin yeni hizmet binasında Türk demokrasisi için çok daha güçlü bir hizmet vereceğine inanıyorum. Hayırlı olsun diyorum" dedi. Baykal da görüşmede hiç bir siyasi değerlendirme yapılmadığını söyledi. Erdoğan'a genel merkez binasının bazı bölümlerini gezdirdiklerini anlatan Baykal, açıklamaların ardından gazetecilerin soru sorma girişimi üzerine "Anlıyorum bu basın toplantısı salonu sizleri tahrik ediyor ama açıklamalarımız bu çerçevede" diye espri yaptı. Görüşme sırasında meyve suyu ile acı badem kurabiyesi ikram edildi. Erdoğan ve eşlik eden bakanlar ile parti yöneticilerine Baykal'ın makamının bulunduğu kattaki MYK salonu gezdirildi. Erdoğan'ın ziyarette Baykal'a gümüş bir ibrik hediye ettiği öğrenildi. 

(Bu haber, Referans Gazetesinin 11.07.2006 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder