21 Kasım 2021 Pazar

HAFTALIK EKONOMİ-POLİTİK GÜNDEM: İÇERİDE DÖVİZ KURU ARTIŞINA TEPKİLER, DIŞARIDA FED BAŞKANLIĞINA ATAMA İZLENECEK

Türkiye ekonomisi ve siyaseti 22-28 Kasım 2021 haftasına hayli gergin ve geçen haftanın yüksek tansiyonunun etkisi altında giriyor. Bu hafta özellikle siyaset ve iş dünyası kanatlarının, döviz kuru artışına vereceği tepkiler önem kazanacak. 

Bu hafta ayrıca 26 Kasım günü Kavala Davası duruşması yapılacak. Osman Kavala, son duruşmanın ardından, tepki olarak yeni duruşmalara katılmayacağını açıklamıştı. Kavala tahliye edilirse, 1.487 gün tutuklu kalmış olacak.

Dünya ekonomisinde bu hafta, 2022-2026 döneminde FED Başkanının kim olacağının belirlenmesi açısından da kritik önemde...

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI ÖNEMLİ: Hafta, pazartesi günü iki haftada bir gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısıyla başlayacak. Kabine toplantısının öncelikli gündeminin döviz kurlarındaki hızlı yükseliş ve Covid-19 salgını olması bekleniyor. Toplantı sonrası saat 19.00-19.30'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı açıklamalar dikkatle izlenecek. Kurul'da verilen kararlar analiz edilecek.

BAHÇELİ, KUR ARTIŞINA TEPKİSİNİ BELİRTECEK: 23 Kasım-Salı günü Meclis'teki grup toplantılarında Cumhur İttifakı ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin özellikle ekonomik meselelere yönelik vereceği mesajlar dikkatle izlenecek. Geçen hafta yaşanan kur artışlarında MHP kanadından herhangi bir tepki gelmemişti.

BAE VELİAHT PRENSİ MBZ GELECEK Mİ? Yumuşama politikası çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın 24 Kasım tarihinde Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği belirtilmişti. Ancak bu konuda resmi bir kesin açıklama yapılmadı. Ziyaretin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor.

Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer'in, 17 Kasımda attığı tivitte "Zat-ı Alileri Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed'in meclisine davet edilmekten onur duydum. BAE liderliği ve halkı tarafından şahsıma gösterilen hüsnükabulü ülkelerimiz arasındaki kardeşlik bağlarının teyidi olarak görüyor, şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullanması sebebiyle ziyaretin gerçekleşme ihtimali yüksek görülüyor.

İŞ DÜNYASININ KUR ARTIŞINA TEPKİSİ SÜRECEK Mİ? Bu hafta boyunca kurdaki gelişmeler de dikkatle izlenecek. Özellikle iş dünyası temsilcilerinden yüksek kurun iş yapma ortamı ve koşullarını iyice bozduğuna yönelik açıklamaların gelmeye devam etmesi sürpriz olmayacak. Geçen hafta bir çok oda başkanından bu yönde  mesajlar gelmişti.  

KUR TAHMİNLERİNDE YELPAZE GENİŞLEDİ: Piyasa uzmanları ise kur artışları konusunda ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı kurun 12 TL'ye tırmanışının süreceğini, bir kısmı da 10,7 TL'ye doğru geri çekileceğini ileri sürüyor.

KASIM 2021 ENFLASYON TAHMİNİ BELLİ OLUYOR: Bu hafta ayrıca 3 Aralık 2021 tarihinde açıklanacak olan Kasım-2021 dönemine ait enflasyon rakamlarına yönelik piyasa uzmanlarının yapacağı resmi tahminleri de dikkatle izlenecek. 

BIDEN YENİ FED BAŞKANI  KARARINI AÇIKLAYACAK: Bu haftanın dışarıdaki en önemli gelişmesi de ABD Başkanı Joe Biden'ın FED Başkan adayını açıklaması olacak. Aday adayları ise mevcut başkan Jerome Powell ile FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard. Bayan Brainard 9 Kasım'da Başkan Biden ile görüşmüştü.

AVRUPA, SALGIN İÇİN YENİ TEDBİR AÇIKLAYABİLİR: Bu hafta Avrupa ülkelerinde atak yapan Covid-19 vakalarına karşı alınabilecek kısmi kapanmalar dahil yeni önlemler gündemde olacak. Bu önlemlerin ekonomik faaliyetleri nasıl etkileyebileceği tartışılacak. 














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder