26 Kasım 2021 Cuma

MANŞET HABERİ / EKONOMİ, 2001 YILINDAKİ MGK TOPLANTILARINDA DA ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİYDİ

EN KRİTİK MGK

Cahit UYANIK


Türkiye, 4 yıllık aradan sonra yine kritik bir MGK toplantısına şahit olacak. Geçen hafta Sezer, Ecevit ve Özkan arasında yaşanan tartışma nedeniyle yarıda kalan MGK toplantısında ekonomik konuların da konuşulması bekleniyor.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan arasında yaşanan tartışma nedeniyle gündemini görüşemeyen MGK, bugün saat 09.30'da Çankaya Köşkü'nde toplanacak. Toplantı gerek siyasi, gerekse ekonomik açıdan büyük önem taşıyor. Bugünkü kritik MGK'da, AB Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan Ulusal Program tartışmaya açılacak. Toplantıda en kritik tartışma konusunun Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne uyum, idam cezasının kaldırılması ve son zamanlarda yaşanan ekonomik krizlerin Maastricht Ekonomik Kriterlerine etkisi olması bekleniyor. 

1997 Şubat sonundaki toplantı ile 2001 Şubat sonundaki toplantı, bazı yönlerden birbirine çok benziyor. İlk toplantı da, derin bir ekonomik kriz yaşanma ihtimalinin kıyısında yapılmıştı. Bugün yapılacak MGK da, 3 ay arayla yaşanan iki ekonomik krizin etkisiyle 'kadük' olmuş ekonomik hedeflerin gölgesinde toplanacak.  (Sayfa 5)  

Moral Getiren Konuşmalar

MGK İLAÇ OLACAK

Kamuoyu bugün kaldığı yerden devam edecek olan MGK Toplantısında, gerek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den, gerekse Başbakan Bülent Ecevit'ten ılımlı bir yaklaşım bekliyor.

Cahit UYANIK

Ankara -   Türkiye, yaklaşık 4 yıllık aradan sonra kritik bir pazartesiye giriyor. 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısında irticai ve bölücü akımların toplum ve devlet içindeki örgütlenmelerine ilişkin alınan kararların ardından, bugün de Avrupa Birliği'ne (AB) verilecek Ulusal Program toplantı gündeminde bulunacak. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan arasında yaşanan tartışma nedeniyle gündemini görüşemeyen MGK, bugün saat 09.30'da Çankaya Köşkü'nde toplanacak.

Uçurumun eşiğindeki toplantılar

1997 Şubat sonundaki toplantı ile 2001 Şubat sonundaki iki toplantı, bazı yönlerden birbirine çok benziyor. İlk toplantı da derin bir ekonomik kriz yaşanma ihtimalinin kıyısında yapılmıştı. 1997 yılında, iktidardaki Refahyol Hükümeti tüm itirazlara rağmen 'sıfır açıklı bütçe' hazırlayarak Meclis'ten geçirmişti. Herkesin görünmeyen bütçe açığını tartıştığı bir ortamda yapılan MGK'da alınan kararlar, 4 ay sonra hükümetin istifasına yol açmıştı. Türkiye ekonomisi 1997 yılını TEFE'de yüzde 91,0; TÜFE'de ise yüzde 99,1'lik artışlarla kapatmıştı.

Bugün yapılacak MGK da, 3 ay arayla yaşanan iki ekonomik krizin etkisiyle 'kadük' olmuş ekonomik hedeflerin gölgesinde toplanacak. TL'nin dolar bazında gerçek fiyatının bile belli olmadığı durumda, tüm ekonomik hedefler sallantıda bulunuyor. Büyük çalkantılar yaşayan ekonomi ve bankacılık sektörü de, IMF ve Dünya Bankasından gelen uzman heyetlerin desteği ile ayakta tutulmaya çalışılıyor.

UP için sınırlı tartışma ortamı

Bugünkü kritik MGK'da AB Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan Ulusal Program (UP) tartışılacak. MGK'da görüşülüp ulaşılan sonuçlar hükümete bildirildikten sonraUP, Bakanlar Kurulunda ele alınacak. Bu aşamadan sonra ise UP'un çevirisi yapılacak ve Türkiye'nin AB'ye vereceği siyasi taahhütleri de barındıran ilk siyasi belge olarak Konsey'e sunulacak. AB Bakanlar Konseyi'nin de bugün toplanarak Avrupa Parlamentosunda onaylanan Çerçeve Yönetmelik'i görüşmesi bekleniyor. Bu yönetmelik Türkiye'ye önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 177 milyon euro'luk yardımı karara bağlarken, mali yardıma yönelik kararlarda oy birliği ilkesinden oy çokluğu ilkesine dönüşü içeriyor. Türkiye'nin bu konsey kararından sonra 15 gün içinde UP'u AB'ye sunması gerekiyor.

Ulusal Program MGK'da

Bugünkü kritik MGK'da AB Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan UP tartışılacak. AB Genel Sekreterliği Ocak ayındaki Liderler Zirvesi'nin ardından UP'la ilgili, değişik sivil toplum örgütleri, sendikalar, milletvekilleri ve üniversitelerle sınırlı olmak üzere bir dizi toplantı yaptı.  Ancak UP'a verilecek son şekil MGK'da ve Bakanlar Kurulunda belli olacak. 

Toplantıda en kritik tartışma konusunun Kopenhag Siyasi Kriterlerine uyum, idam cezasının kaldırılması ve son yaşanan ekonomik krizlerin Maastricht Ekonomik Kriterlerine etkisi olması bekleniyor. Hükümetin MHP kanadı, UP'u madde madde irdeleyerek geniş bir çalışma yaptı. UP'un hazırlık sürecinde AB ile ilgili sert mesajlar veren askerlerin de toplantıya çok ayrıntılı çalışmalar getirecekleri belirtiliyor.

(Bu haber 26 Şubat 2001 tarihli Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder