10 Kasım 2021 Çarşamba

ATEŞTEN GÜNLER: ECEVİT'İN SAĞLIĞI, HÜSAMETTİN ÖZKAN'IN İSTİFASI, KEMAL DERVİŞ, İDAMIN KALDIRILMASI, DEVLET BAHÇELİ VE IMF

Ankara`da kritik hafta

Cahit UYANIK /Ankara  

Başkent Ankara siyasi ve ekonomik açıdan oldukça kritik bir haftaya hazırlanıyor. Bu hafta yaşanacak gelişmeler hükümetin ve DSP`nin geleceğini yakından ilgilendirirken, kulislerde yoğun bir şekilde kabine revizyonu tartışılıyor. Özellikle kabinenin DSP kanadında Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`a yakın 4-5 bakanın değiştirilebileceği ileri sürülüyor.

Devlet Bakanı Kemal Derviş`in siyasete gireceğini açıklamasıyla ekonomide yeniden düzelme ortamı oluşmaya başlarken, gidişatın yönünü ise Derviş`in siyasetteki tercihi belirleyecek. Derviş`in DSP`ye girmesi durumunda hükümet içindeki konumu iyice güçlenecek. Ancak tek başına parti kurma veya CHP`ye geçeceğini belirtmesi durumunda, ekonomi yönetimi yeni bir DSP`li bakan beklemeye başlayacağı için belirsizlik ortamı artacak. Derviş`in Yunanistan`dan Ankara`ya Salı günü döneceği belirtiliyor.

Özkan istifa edebilir

Kritik haftanın ilk günü Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın bir görüşme yapması bekleniyor. Bu görüşme koalisyonun en etkin bakanı Özkan`ın ve DSP`nin geleceği açısından çok önemli bulunuyor. Özkan`ın bu görüşmenin ardından, Ecevit istediği taktirde görevinden istifa edebileceği ifade ediliyor. Ecevit, dün katıldığı bir televizyon programında DSP Grubu yöneticilerinin Cuma günü Özkan`ı hedef alır yönde yaptığı açıklamalara hak verdiğini belirtir bir havada konuşmuştu. Özkan, istifa ettiği taktirde DSP Grubu bölünme tehlikesi geçirebilecek. Özkan`ı destekleyen 40-45 kadar milletvekili bulunduğu yönündeki tahminler ise `abartılı` bulunuyor. DSP Grubu, bizzat Rahşan Ecevit tarafından oluşturulduğu için Ecevitler`in tavrı netleşmeden Özkan`ı destekleyen milletvekillerinin renklerini belli etmeyeceği kaydediliyor.

İşçi ve İşveren zirvesi

Haftanın ikinci günü ise 3 işçi konfederasyonu Türk-İş, DİSK ve Hak-İş Başkanı ile TİSK Başkanı bir araya gelerek gündemdeki siyasi gelişmelere ilişkin ortak tavır belirleyecekler. İşçi ve işverenin toplantıda, hükümetin geleceği ve Başbakan Bülent Ecevit`in sağlık durumunun yarattığı belirsizlik ortamına ilişkin net ifadelerin yer alması bekleniyor. 5`li İnisiyatif olarak bilinen bu gruptan esnafların dışlanması ise TESK`in Ecevit`in çekilmesine ilişkin çekilme çağrılarından rahatsızlık duyulması olduğu ileri sürülüyor.

Ecevit, Bakanlar Kurulu`na gelecek mi?

Çarşamba günü ise Liderler Zirvesi`nde alınan karar gereği Bakanlar Kurulu ilk kez toplanacak. Kurul, bundan yaklaşık 1 ay önce Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin başkanlığında toplanmıştı. Ancak bu durum muhalefetin, toplantının hukukiliği konusunda sert eleştirilerine yol açmıştı. Aynı yöntemin sürdürülmesi halinde eleştirilerin dozunun artabileceği kaydediliyor. Bu ortamda toplantıya Ecevit`in başkanlık edip edemeyeceği merakla bekleniyor.

İdam, hafta ortasında yeniden gündemde

Çarşamba günü Meclis`te idamın kaldırılması için oluşturulan Partilerarası Komisyon ilk toplantısını yapacak. Toplantıda idamın kaldırılması için anayasa değişikliği gerekip gerekmediği, ağırlaştırılmış müebbet hapsin koşulları, bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin takvimi konusunda bir uzlaşmaya varılmaya çalışılacak. Hükümetin DSP ve ANAP kanadının Meclis`in Eylül ayı başında olağanüstü toplanarak bu konunun çözülmesini istemesi bekleniyor.

Kahkonen önce İstanbul`u dolaşacak

Yine Çarşamba günü IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen Türkiye`ye gelerek temaslarına İstanbul`dan başlayacak. Kahkonen`in temaslarında İstanbul`daki temaslarında İstanbul Yaklaşımı, bankacılık reformunda gelinen nokta, reel sektörün canlandırılması için alınabilecek diğer önlemler gibi konularda temaslarda bulunması bekleniyor. Kahkonen`in hafta sonuna doğru Ankara`ya geçerek 2002 bütçe uygulaması ile 2003 bütçe hedefleri üzerinde yoğun bir çalışma yapacağı ifade ediliyor. IMF`nin görüşmelerde ayrıca Yatırım Ortamının İyileştirilmesi çalışmaları konusunda da yoğun bir mesai yapacağı ifade ediliyor.

Ecevit`e büyük sağlık kontrolü

Perşembe günü ise Başbakan Ecevit, 2 haftalık nekahat döneminin bitmesiyle tekrar büyük bir sağlık kontrolünden geçirilecek. Ecevit`e bu kontrolün ardından sağlık durumuyla ilgili bir rapor verilebileceği ifade ediliyor. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, böyle bir raporun siyasi belirsizlik ortamını azaltacağını ifade etmişti.
(Bu haber-analiz 08 Temmuz 2002 tarihinde Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder