22 Kasım 2021 Pazartesi

OKUDUĞUM KİTAPLAR / BABİL'İN EN ZENGİN ADAMI / GEORGE S. CLASON

Cahit UYANIK

Türkçe'de ilk olarak "Babil'in Kervan Taciri" adıyla çevrilerek yayınlanan ve George S. Clason'ın kaleme aldığı kitap, ismi değiştirilerek bir süredir "Babil'in En Zengin Adamı" olarak okuyucularıyla buluşuyor.

Babil, günümüzden 4 bin yıl önce kurulmuş ve insanların refah içinde yaşadığı, şimdiki Irak sınırları içinde kalan bir şehir. Babil Kulesi veya Babil'in Asma Bahçelerini duymayan pek azdır.

"Babil'in En Zengin Adamı" kitabı, bundan 4 bin yıl önce de olsa insanların zengin olmalarının yolunun tasarruf edebilmekten geçtiğini anlatıyor. Daha doğrusu, bu öğüt Babil'in En Zengin Adamı tarafından, fakir kalmış çocukluk arkadaşlarına veriliyor. Arkad adlı bu zengin, kazançlarının yüzde 10'unu tasarruf etmeleri gerektiğini eski arkadaşlarına örneklerle anlatıyor. Yazar Clason, bu tavsiyeleri Babil'den çıkarılan kil tabletlerin okunması sonucu okuyucularına ulaştırıyor. 

Ne ilginçtir ki, günümüzde de modern finansal okuryazarlık ile ilgili tavsiyelerde bu tasarruf oranı üç aşağı-beş yukarı korunuyor. Günümüz finans uzmanları, birikim yapıp, birikiminizin de sağlayacağı gelirle daha refah içinde yaşanabileceğini ancak bunun için çalışarak elde edilen gelirinizin yüzde 10 veya yüzde 20'sinin tasarruf edilmesini öneriyorlar.

Çok basit bir dille yazılmış, Türkçe'ye güzel bir şekilde çevrilmiş, çok da uzun olmayan ve hızla okunabilen, 24 TL'ye edinilebilen bu kitap bittiğinde hayat, zenginlik, fakirlik ve ekonomiyle ilgili farkındalığınız iyice artıyor.   

Finansal okuryazarlığa masal tadında giriş yapmak istiyorsanız "Babil'in En Zengin Adamı" adlı kitabın okunmasını tavsiye ediyorum. 

"Önce  kendinize ödeyin" kavramının sahibi 

 ve kitabın yazarı Clason kimdir?

George S. Clason, 7 Kasım 1874 yılında Lousiana-Missouri'de (ABD) doğdu. Nebraska Üniversitesinde okudu ve İspanya-Amerika Savaşı sırasında Amerikan ordusunda görev aldı.  Clason, daha sonra matbaacılık ve haritacılık yapmaya başladı. Clason'ın harita şirketi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın yol atlasını yayınlayan ilk şirketti, ancak Büyük Buhran'da iflas etti. 

Clason en çok tutumlu olmak ve finansal başarıya nasıl ulaşılacağı hakkında bir dizi bilgilendirici broşür yazmasıyla tanınır. Broşürlerini 1926'da eski Babil'de geçen benzetmeleri kullanarak yazmaya başladı. Bankalar ve sigorta şirketleri bu broşürleri müşterilerine  dağıttı. Bunlar içinde en ünlüleri "Babil'in En Zengin Adamı-Eskilerin Başarı Sırları" kitabında derlendi. Clason, tasarruf etmenin önemini anlatmak için "Önce kendinize ödeyin" kavramını geliştirdi. Clason, 7 Nisan 1957'de hayata gözlerini yumdu.

(Clason'un hayat hikayesi için Wikipedia-İngilizce'den yararlanılmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder