1 Kasım 2021 Pazartesi

1990'LI YILLARA DAMGASINI VURAN SPK-KOMBASSAN SAVAŞI (1)

İSLAMİ SERMAYEYİ DANIŞTAY ÇÖZECEK

Cahit UYANIK

Türkiye'yi 2 yıldır meşgul eden İslami Sermaye olgusunun hukuki boyutunu Danıştay çözecek. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İslami Sermaye çerçevesinde ilk takibe aldığı şirket olan Kombassan Holding'le ilgili başlattığı hukuki prosedürü Danıştay'a götürdü. Kombassan'ın geçen Eylül ayında Ankara 5. İdare Mahkemesinden SPK kararları aleyhine çıkarttığı kararın hemen ardından, Kurul da konuyu Ocak ayında Danıştay'da temyiz etti. Danıştay'ın vereceği karar, İslami Sermayenin Türk Hukuk Sistemi içindeki yerinin belirlenmesi açısından kritik önem taşıyor. 

Finansal Forum'un edindiği bilgilere göre Kombassan Holding geçen Kasım ayı sonunda SPK'ya başvurarak 1997 yılında alınan Kombassan hisselerinin Takasbank eliyle dağıtılması işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını belirtti. Hisse dağıtım işlemlerinin getirdiği para ve iş yükü nedeniyle Kombassan Holding'in 2 yıldır sermaye artırımı yapamadığı anlatılan yazıda, bazı siyasi içerikli mesajlar da verildi.

"Ülkemizde iş adamı geçinen birçok rantiyecilerin ve kravatlı çetelerin ülke kaynaklarını iç edip sömürdüğü ortamda Kombassan'ın yatırım, üretim, istihdam demesinin önüne geçmeye çalışma en hafif deyimiyle iyi niyetle bağdaştırılamaz" görüşü savunulan yazıda, şirket sermayesinin 29 trilyon 980 milyar liradan 100 trilyona yükseltilmesine izin verilmesi istendi. 

Yazıda bu istek çerçevesinde yapılan başvurunun reddedildiği belirtilerek, SPK'nın ancak tahsisli olarak (mevcut ortaklara dağıtılmak üzere) 6,8 trilyon liralık sermaye artırımına izin verebileceği cevabını ilettiği kaydedildi. SPK'nın 63,4 trilyon liralık sermaye artırımı kaynaklı hisse senedini kayıt altına almayı reddetmesinin 'yetki gaspı' olarak değerlendirildiği yazıda, SPK'nın kotasyon mercii gibi davranarak İMKB'nin yetkilerini kullandığı ileri sürüldü. Kombassan'ın yetki gaspı iddiasına SPK'nın 'nakit sermaye artırımının Kombassan hisselerinin borsada işlem görmeye başlamasıyla birlikte değerlendirilebileceği' yönündeki kararı neden oldu.

Yazıda Ankara 5. İdare Mahkemesinin SPK'nın aldığı kararları iptal eden kararı da hatırlatıldı. Kombassan'ın bu yazısının ardından Ankara 5. İdare Mahkemesinin iptal kararı 12 Aralık 1998'de Kurul'a ulaştı. Mahkeme, SPK'nın 1997 yılı sonunda aldığı Kombassan hisselerinin Takasbank eliyle dağıtılması işlemini iptal etmişti. SPK, zaten pratikte Kombassan hisselerinin dağıtımı bitirilmek üzere olduğundan mahkeme kararına uydu, ancak kararı Danıştay'da yürütmenin durdurulması istemiyle temyiz etti. Böylece Kombassan, Danıştay kesin kararını verene kadar kendi hisselerini dağıtma imkanına kavuştu. SPK, Kombassan'ın üstleneceği hisse dağıtım işlemlerinin ise doğru şekilde yapıldığı konusunda Yönetim Kurulu tarafından verilecek bir taahhütname istedi. Öte yandan SPK'nın 63,4 trilyon liralık nakit sermaye artırımı konusundaki rezervi devam etti.

Danıştay'a önemli görev

Bu ortamda Danıştay, SPK-Kombassan ilişkileri özelinde İslami Sermayenin sermaye piyasalarına nasıl dahil edileceği konusunda kritik bir karar verecek. Danıştay'ın yürütmeyi durdurması halinde Kombassan, hisse dağıtmayı bırakmak zorunda kalacak. 

Kombassan'a hisse dağıtma yetkisinin yeniden tanınması için, Sermaye Piyasası Yasası'na (SPY) tam uyum göstermesi istenebilecek. Danıştay, alt mahkemenin kararına uyarsa SPK, hisse dağıtımı konusunda geri adım atmış olacak. Kombassan'ın 63,4 triltonluk nakit sermaye artırımını, yani şirkete yeni ortaklar almak için SPK'ya yapacağı başvurunun reddedilmesi halinde de yeni bir mahkeme süreci başlayabilecek. Kombassan, SPK'nın bu işlemi nedeniyle idare mahkemelerine dava açabilecek.

SPK, Kombassan'ın sermaye artırımının SPY'nin halka arzı düzenleyen maddeleri çerçevesinde yapılmasını şart koşuyor. SPK, Kombassan'ın istediği sermaye artırımı şeklinin 'tahsisli' nitelik taşıdığını belirterek, ancak rüçhan hakkı kullanımına izin vereceğini belirtiyor. Bunun dışında sermaye artırımı ile oluşacak hisse senetlerinin bazı isimlere peşinen tahsis edilmesine karşı çıkan SPK, yeni ortak alımının ancak halka arz koşulları çerçevesinde olabileceğini vurguluyor. SPK bunun sağlanması için de Kombassan hisselerinin borsada işlem görmesini istiyor. Kombassan ise hisselerinin manipüle edileceğini iddia ederek buna yanaşmıyor. 

Bu ortamda Danıştay'ın vereceği karar, tahsisli sermaye artırımı yapılıp yapılamayacağı konusunda oluşabilecek hukuki prosedürün ilk adımı olması veya daha başlangıçta hukuk sistemi tarafından reddi açısından kritik önem arz ediyor.

(Bu haber, 11 Şubat 1999 tarihinde Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder