1 Kasım 2021 Pazartesi

1990'LI YILLARA DAMGASINI VURAN SPK-KOMBASSAN SAVAŞI (2)

Ali İhsan KARACAN

SPK Başkanı Ali İhsan Karacan:

"KOMBASSAN'DA ADIM ADIM İLERLİYORUZ"

Cahit UYANIK 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali İhsan Karacan, yaklaşık 1 haftadır kamuoyunu meşgul eden Kombassan Olayında adım adım ilerlediklerini belirterek "Bankalardan Kombassan'ın hesaplarına ilişkin yazılar yavaş yavaş elimize ulaşmaya başladı. Bu yazıların sonucunda bundan sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz. Bir adımı tamamen bitirmeden, ötekini düşünmek istemiyoruz" dedi.

SPK Başkanı Karacan, Finansal Forum'a yaptığı açıklamada bankalara SPK'nın istediği bilgileri vermeleri için makul bir süre tanıdıklarını bildirdi. Sürenin dolmasından sonra Kombassan'ın durumunun yeniden gözden geçirileceğini ve istenen ödemeleri yapıp yapamayacağının ortaya çıkacağını ifade eden Karacan, şirketin taşınmaz mal varlıklarına haciz konulması konusunda herhangi bir karar almadıklarını, bu konudaki yasal incelemelerinin sürdüğünü ifade etti. Karacan "Şirketin taşınmazlarına el koyma yetkiniz var mı?" şeklindeki sorumuzu "Bir adımı tamamen bitirmeden ötekini düşünmek istemiyoruz" diyerek üstü kapalı şekilde olumlu yanıt verdi. Karacan Konya'ya gönderdikleri SPK yetkililerinin de gerekli işlemleri yürüttükten sonra Ankara'ya döndüklerini kaydetti. 

Karacan, YİMPAŞ ve İttifak Holding'le ilgili soruşturmaların sürdürüldüğünü ifade ederek, rapor ortaya çıktıktan sonra ilgili yasaya aykırılık varsa bu iki kuruluşa ilişkin bir karara varabileceklerini bildirdi. Karacan, yurt dışı ve yurt içindeki Kombassan benzeri olaylarla ilgilenmek ve yasal şartları yerine getirip getirmediklerini takip etmenin tek başına SPK'nın görevi olmadığını, devletin ve toplumun diğer kesimlerinden de kendilerine bilgi sağlanması gerektiğini anlattı. Karacan, Kombassan yetkililerinin zaman zaman SPK'ya gelerek ilgili uzmanlarla görüştüklerini aktararak, "Benden herhangi bir randevu talepleri olmadı. Ama ileriki aşamada gerekirse görüşürüz. Bizim kapımız herkese açık" diye konuştu. 

Karacan "Kombassan'ın kaydi sisteme dahil edilme kararı çıkan ilk firma olmasının gerekçesi nedir?" şeklindeki sorumuzu da "Kombassan gerekli şartları yerine getirdikten sonra borsada işlem görmesini zorunlu tuttuk. Bu kadar çok ortağı olan bir şirketin de böyle olması lazım. Kaydi sistemle ilgili çalışmalarımız sürüyor ve herhangi bir şirketi bu sisteme henüz dahil etmedik. Ama Kombassan gibi bir şirketi sisteme dahil ederek, uygulamanın her türlü faydasını ortaya çıkarmak istiyoruz" dedi. 

(Bu haber 21 Haziran 1997 tarihinde Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.)       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder