1 Kasım 2021 Pazartesi

1990'LI YILLARA DAMGASINI VURAN SPK-KOMBASSAN SAVAŞI (3)

Haşim BAYRAM

KOMBASSAN'DAN GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİ

Cahit UYANIK  

Alanya- Son günlerde tartışmaların odağında bulunan Kombassan Holding, Antalya'nın Alanya ilçesinde kurduğu tesislerle ay sonundan itibaren güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayacak. Türkiye'nin en fazla güneş ışığı alan ikinci bölgesi olan Alanya'daki tesislerin resmi açılışının Temmuz ayı sonunda yapılması planlanıyor.

Kombassan Holding, Ankara ve İstanbul'dan 120 gazeteci ve bilim adamının katıldığı bir gezi ile Alanya'daki solar projesini tanıttı. Projenin tanıtımı sırasında, güneş enerjisinin toplandığı paraboloid aynaların başında açıklamalar yapan Kombassan Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, tesislerin çevreye saygılı enerji üreteceğini ifade ederek benzeri çanakların 1.000 tanesinin tüm Akdeniz'in ihtiyacını karşılayabileceğini bildirdi. Projenin tüm patent ve lisans haklarının Amerikan Cummins şirketinden alındığını aktaran Bayram, 1988'den bu yana projeye harcanan kaynağın 50 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Projenin başında bulunan Japon Profesör Isoroku Kubo da Ocak 1997'de üzerinde çalışmaya başladıkları projeyle Alanya'yı dünyanın çanak/stirling teknolojisi merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını anlatarak, kullandıkları teknolojinin verimi yüzde 30'a ulaşırken, rakip teknolojilerin veriminin yüzde 15'e çıkabildiğini kaydetti. Kubo, güneş enerjisini elektriğe çeviren stirling motorların uzay teknolojisinin başlangıcı olduğunu da bildirdi. 

Kombassan Holding'in solar tesislerinde 7,5 kw ve 25 kw elektrik enerjisi üretebilen iki farklı çanak sistemi inşa edilmiş durumda. Tesis, güneş ışığı çanağının paraboloid yüzey aynalarla donatıldıktan sonra, toplanan ışığın ısı alıcısına yansıtılması, alıcının da bunu ısı formunda stirling motora iletmesi esasına dayanıyor. Solar çanağı, güneşi izlemek için iki eksen üzerinde hareket edebiliyor. 

Projenin uzak köylerin elektrifikasyonu, sulama, kuyu suyu pompalaması, demir yolları, madencilik, küçük kır evi sektörü, uzak uydu istasyonları, uzak ada dinlence yerleri gibi bölgelerde uygulanabileceği ifade ediliyor.

(Bu haber 30 Haziran 1997 tarihinde Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.)       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder