28 Kasım 2021 Pazar

HAFTALIK EKONOMİ-POLİTİK GÜNDEM: OMİCRON VARYANTI GÖLGESİNDE 2022 YILININ EKONOMİK KOŞULLARI HAKKINDA İLK İPUÇLARININ GÖRÜLECEĞİ BİR HAFTA OLACAK

Türkiye, 29 Kasım-05 Aralık 2021 tarihleri arasında, pandemide yeni bir aşamayı simgeleyen Omicron varyantı çerçevesinde  yaşanabilecekler ile 2022 yılında oluşacak ekonomik koşullar hakkında ilk ipuçlarının kendini gösterebileceği bir haftaya giriyor. Bu hafta döviz kurunu da yakından etkileyebilecek 2021 3. çeyrek büyüme oranı ile Kasım-2021 ayı enflasyon oranı gibi ciddi ekonomik veriler ilan edilecek. Koronavirüs Bilim Kurulunun hafta ortasındaki toplantısı uzun bir aradan sonra dikkatle beklenirken, aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti Grup Toplantısındaki konuşması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının  aynı güne denk gelmesi çarşamba gününü önemli kılıyor.

TÜİK, 2021 3. ÇEYREK BÜYÜME ORANINI AÇIKLAYACAK: TÜİK, 30 Kasım 2021-Salı günü merakla beklenen 3. çeyrek ekonomik büyüme oranını ilan edecek. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) bu çeyrek için büyüme tahminini (kamu yatırım harcamaları ve ihracatın öncülüğünde) yüzde 5,6 olarak açıklamıştı. Aynı kurum, ekonominin yıllık yüzde 10 büyüyeceğini öngördü. Yüzde 10 rakamı hükümet üyelerince de telaffuz ediliyor. AA'nın 18 ekonomistin katıldığı ankette ise bu yıl 3. çeyrekte büyüme tahmini ortalama yüzde 8,1 olarak belirlenirken, tahminler yüzde 5,3 ile yüzde 13,5 arasında değişiyor. Ankette yıllık büyüme tahmini ise yüzde 10. 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU (AÜTK) TOPLANACAK: AÜTK, 01 Aralık 2021-Çarşamba günü 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını gerçekleştirecek. Bu yıl komisyonun toplantılarını 4 hafta değil 2 hafta içinde tamamlaması hedefleniyor. AÜTK'nun belirleyicisi olan hükümetin elinde ilk kez, bir üniversite tarafından gerçekleştirilen asgari ücret hakkındaki anket çalışması bulunuyor. Ayrıca komisyon her yıl olduğu gibi TÜİK'e geçim koşullarına yönelik bir çalışma hazırlatacak. AÜTK'de yeni yılda uygulanacak asgari ücretin en fazla yüzde 30 artırılması bekleniyor. Bu, hükümetin söz verdiği gibi enflasyonun üzerinde bir artış anlamına geliyor. Belirlenen ücrete hemen her yıl olduğu gibi işçi tarafının şerh koyması bekleniyor.

ERDOĞAN'IN PARTİ GRUP KONUŞMASI VE KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANTISI: 01 Aralık 2021-Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki haftada bir düzenlenen parti grup toplantısındaki siyasi ve ekonomik mesajları dikkatle izlenecek. Erdoğan'ın özellikle "düşük faiz-yüksek kur-cari fazla" politikasının ayrıntılarına girmesi bekleniyor. Konuşma, döviz kuru açısından piyasalarca merakla izlenecek. Aynı gün akşam saatlerinde gerçekleşecek olan Koronavirüs Bilim Kurulu, Omicron varyantı sebebiyle, okulların açılmasından bu yana dikkat ve önemle izlenen ilk toplantı olacak. Kurulun Omicron varyantı ile ilgili yeni önlem açıklayıp açıklamayacağına dikkat edilecek.

KASIM-2021 AYI ENFLASYONU AÇIKLANACAK: Döviz kurunun büyük atak yaptığı ve yoğun biçimde zam tartışmaları ile yaşanan Kasım ayı enflasyon oranı 03 Aralık 2021-Cuma günü ilan edilecek. Foreks Haber'in 17 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette Kasım-2021  enflasyon tahmini ortalama yüzde 3 olmuş ve yıllık enflasyon ise yüzde 20,71 olarak belirlenmişti. Bu ve benzeri tahminler gerçekleştiği takdirde Merkez Bankası faiz oranıyla enflasyon arasındak makas biraz daha açılarak negatif faiz oranı iyice yükselecek.

Yüksek çıkacak enflasyonun döviz kurlarına etkisi izlenirken, aynı gün dışarıda açıklanacak olan ABD Kasım-2021 ayı tarım dışı istihdam verisinin beklenenden kötü veya iyi gelmesinin etkileri de piyasalarda ve özellikle kur üzerinde görülebilecek. Verinin beklentiden iyi gelmesinin, FED'in tahvil alım programını hızlandırma ihtimalini ve dolar endeksini artıracağı düşünülüyordu. Ancak bu durum yaşansa bile, Omicron varyantının etkilerinin netleşmemesinin bu olumlu tabloyu baskılayabileceği dile getiriliyor. Omicron etkisinin yaşanmaya başlandığı bir ortamda, kötü gelebilecek tarım dışı istihdamı verisinin dolar endeksini düşürmesi ise sürpriz olmayacak.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder