4 Mart 2024 Pazartesi

MEMUR 'HEDİYE ALMAMA' SÖZLEŞMESİ İMZALAYACAK

Cahit UYANIK-Ankara 

Devlet büyüklerine verilen hediyeler ve bunların iyi korunup korunmadığı  tartışılırken; devlet memurları önümüzdeki dönemde 'Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi' imzalayacak. 7 maddelik Etik Sözleşmesinde memur, görevle ilişkisi bulunan hiç bir gerçek veya tüzel kişiden hediye almadan, maddi ve manevi fayda veya bu nitelikte herhangi bir çıkar sağlamadan çalışacağını taahhüt edecek.

Yönetmelik yayınlanacak

Geçen yıl Mayıs ayında yasa ile kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamuda etik ilkelerin yerleşmesi için bir dizi karar aldı. Bu amaçla bir yönetmelik taslağı hazırlayarak tartışmaya açan Kurul, ikinci olarak da yeni göreve başlayacak devlet memurlarının 1 ay içinde imzalamaları zorunlu tutulan ve eski çalışanların da kabul etmiş sayılacağı 'Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi' hazırladı. Sözleşmenin imza işlemi, ilgili yönetmelik yayınlandıktan sonra başlayacak. 

Hazırlanan sözleşme ile kamu görevlileri artık Anayasaya, kanunlara ve diğer mevzuat hükümlerine uygun davranmak zorunda oldukları gibi, görevlerini yürütürken bu etik davranış ilkelerine de uymakla yükümlü olacaklar. İlkeler, kamu görevlilerinin istihdamını düzenleyen mevzuat hükümlerinin bir parçasını oluşturacak. 

Kamuda yöneticilik ve denetleyicilik gibi görevlere atananlar da 1 ay içinde 'Etik Sözleşme' belgesini imzalamakla yükümlü tutulacaklar. İmzalanan belge, personelin özlük dosyasına konulacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili sicil amirleri, personelin sicil ve performansını bu yönetmelikte düzenlenen etik davranış ilkelerine uygunluk açısından da değerlendirecek.

Personele eğitim verilecek

Etik davranış ilkelerinin yerleşmesi için personele eğitim de verilecek. Yöneticiler, kamu görevlilerine uygulanan temel hazırlayıcı eğitim veya hizmet içi eğitim programlarında bu konuya da yer ayıracaklar. Ayrıca kurum ve kuruluşlar, insan kaynakları birimlerinde etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmekle görevli bir 'etik görevlisi' belirleyecek.

Memurlar, bu hükümler için imza atacak

• Kamu hizmetinin her türlü özel çıkarın üzerinde olduğu kabul edilerek, kamu görevlisi olarak halkın hizmetinde bulunmayı ilke edindikleri imza altına alınıyor. Ayrıca en etkin, hızlı ve verimli şekilde çalışmayı taahhüt ediyorlar.

• İmza attıkları sözleşmeyle memurlar, kamu hizmeti esnasında  insan haklarına saygıyı, saydamlığı, katılımcılığı, dürüstlüğü, hesap verebilir olmayı ve hukukun üstünlüğünü temel alacaklarını kabul ediyor.

• Dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş, bedensel engellilik ve cinsiyet ayrımı yapmayacaklarını, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalardan sakınacaklarını taahhüt ediyorlar.

• Görevle ilişkisi bulunan hiç bir gerçek veya tüzel kişiden hediye almamayı, maddi ve manevi fayda veya bu nitelikte herhangi bir çıkar sağlamamayı taahhüt ederek imza altına alıyorlar.

• Kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaçlar ve hizmet gerekleri dışında kullanmama ve kullandırmama sözünü veriyorlar. 

• Kişilerin dilekçe, bilgi edinme, şikayet ve dava açma haklarına saygılı, hizmetten yararlananlara karşı ilgili, nazik, ölçülü ve saygılı hareket etmeyi benimseyeceklerini kabul ediyorlar.

(Bu haber, günlük ekonomi gazetesi Referans'ın 27 Ocak 2005 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder