1 Mart 2024 Cuma

MANŞET HABERİ / MERKEZ BANKASINDAN ŞİRKETLERE UYARI: CARİ AÇIĞI BIRAKIN, KUR RİSKİNE BAKIN

Merkez Bankası'ndan Şirketlere Uyarı 

CARİ AÇIĞI BIRAKIN, KUR RİSKİNE BAKIN

Cari açıktan endişe edilmemesi için dört neden sıralayan Merkez Bankası, dış borçları artan firmaları kur riskine karşı uyardı. Firmalar ise riske karşı kendilerine has yöntemlerle çare arıyor.

Merkez Bankası son günlerin önemli tartışma konusu cari açıktan endişe edilmemesi için dört önemli neden sıraladı ve firmaların asıl kur riskine dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. Son dönemdeki yukarı hareketine rağmen dolar hala 3 yıl önceki fiyatının da altında işlem görüyor. Firmaların kur riskini etkin yönetmesi gerektiğine dikkat çeken Merkez Bankası, raporunda "Özel kesimin artan yurt dışı borçlanmaları dikkate alındığında kur riskinin firmalarca etkin yönetiminin önem kazandığı gözden kaçırılmamalıdır" dedi.

Artışın firmaların kur hareketlerine karşı duyarlılıklarını artırdığını belirten MB, bu riskin yönetimi için de öncelikle "farkındalığın artırılması" ve "korunma amaçlı finansal araçların geliştirilmesi"nin önem arzettiğine dikkat çekti. Merkez Bankası bu uyarıyı yaparken ihracatçı, ithalatçı, üretici tüm firmalar zaten uzun zamandır kurdaki gelişmelere ilişkin stratejiler geliştiriyor. Özellikle alış ve satışta sepet yerine aynı kuru kullanarak kur riski sorununu aşmaya çalışanların sayısı hayli fazla. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise önemli bir ayrıntının altını çiziyor: Firmalar kur riskini vadeli işlemlerle de çok rahat aşabilir.

Cahit UYANIK - ANKARA 

Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporunda cari açığın finansmanı açısından önemli olan yabancıların portföy yatırımlarının ikiye katlanarak 30,8 milyar dolara ulaştığı belirtilerek firmaların kur riskini iyi yönetmeleri gerektiği vurgulandı.

Merkez Bankası (MB), son günlerin önemli tartışma konusu cari açıkla ilgili iyimser bir yorum yaptı. Finansal İstikrar Raporundaki değerlendirmeye göre MB, cari açıktan endişe edilmemesi için dört neden saydı. Bunları dalgalı kur rejimi uygulaması, süregelen makro ekonomik istikrar, artış eğilimini devam ettiren sermaye girişleri ve bunların giderek uzun vadeli yapıya kayması ile doğrudan yabancı yatırımların artış göstermesi olarak sıralayan banka, tek rezervini ise özel kesimin artan yurt dışı borçlanmalarıyla ilgili koydu. MB, firmaların kur riskini etkin yönetmesi gerektiğini bildirdi.

Raporda cari açığın finansmanında önemli bir kalem olan yabancıların portföy yatırımlarına değinilerek, bu rakamın 2004 yılı sonu itibarıyla geçen senenin aynı dönemine göre. yaklaşık 13 milyar ABD doları tutarında bir artışla 30,4 milyar dolar olduğu belirtildi. Artışın 2005'te de devam ettiği ve Mart-2005 itibarıyla 38,8 milyar dolara ulaştığı ve Mayıs sonu itibarıyla 34,5 milyar dolar düzeyinde bulunduğu ifade edildi. 

Uluslararası Ödemeler Bankasına (BIS) raporlama yapan değişik ülkelerin bankalarının sağladıkları fonların, gelişmekte olan ülkeler açısından önemli yurt dışı kaynaklardan biri olarak görüldüğü ifade edilen raporda "Uluslararası bankaların Türkiye üzerindeki net alacakları miktar olarak bir artış eğilimi sergilese de GSYİH'ye oranı önemli bir değişiklik göstermemiştir" denildi. 

Uluslararası rezervlerin 2005'in ilk çeyreğinde 52,4 milyar dolar seviyesine ulaşması ve dalgalı kur rejimi altında TL'nin değer kazanmasının cari açığın fazlasıyla finanse edildiğini gösterdiğinin vurgulandığı raporda, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin devamı ve yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesi ile cari işlemler açığının finansmanında güçlük yaşanmayacağı belirtildi. 

Türkiye'de yurt içi yatırımların tasarruflardan daha hızlı artış göstermesi nedeniyle cari açığın büyüdüğünün anlatıldığı raporda, 2003 ve 2004 yıllarında dış ticaret açığında önemli bir genişleme olduğuna dikkat çekildi. Raporda ihracattaki büyümeye karşın üretimde kullanılan ara malı ve dayanıklı tüketim malları ithalatında artış yaşandığı anlatılarak cari açığın GSYİH'ye oranının yüzde 5,2 olduğu bildirildi. Bununla birlikte 2004'te ihracat performansı artışı açısından Türkiye'nin yüzde 3,2 ile ilk 6 ülke içinde bulunduğuna dikkat çekilen raporda "2005 yılı projeksiyonuna göre Çin'den (yüzde 14) sonra en iyi ikinci ihracat artış performansı (yüzde 5,3) Türkiye'nin olacaktır" denildi.

Fonlar 9,4 milyar dolara ulaştı 

Raporda firmaların yurt dışından doğrudan sağladığı fonların gerek cari açığın finansmanında gerekse üretime katkıda bulunması açısından önemli olduğu belirtilerek, kriz sonrası dönemde ülke kredibilitesinin artmasıyla bu fonların yüksek artış gösterdiği vurgulandı. Bu fonların 2004 itibarıyla 9,4 milyar dolara ulaştığı anlatılan raporda, ödemeler dengesi incelendiğinde fonların yılın ilk 5 ayında 3,6 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

(Bu manşet haber, günlük ekonomi gazetesi Referans'ın 17 Ağustos 2005 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder