9 Mart 2024 Cumartesi

ERDAL İNÖNÜ, TÜRKİYE'NİN NEDEN BİR TÜRLÜ GELİŞEMEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Cahit UYANIK 

Önceki gün yaşama veda eden Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vasiyet niteliğindeki sözlerinden birisi "Gözlerimi yummadan Türk bilim adamlarının bir Nobel ödülü kazandığını görmek istiyorum" olmuştu. Ama İnönü'nün vasiyeti yerine gelemedi. Türk bilim adamları Nobel almayı bırakın, henüz bu ödüle aday bile gösterilemediler. Bunun sebebi hakkında çok şey yazılıp söylenebilir. Ama madem yazı konumuz İnönü; yaşamının yaklaşık 50 yılını bilime adamış bir insanın düşünceleri daha fazla ilgiyi hak ediyor. 

300 yıllık gecikme

İnönü uzun yıllarını bilime verdiği için dünyadaki gelişmişlik yarışında Türkiye'nin neden geri kaldığını "Üç Yüz Yıllık Gecikme" adlı bir  kitapta kendi penceresinden analiz etmeye çalışmıştı. İnönü, onlinefizik.com adlı sitenin muhabirleriyle yaptığı söyleşide de bu kitapta neler anlatmaya çalıştığını açıklamıştı.

(Tıklayınız) ERDAL İNÖNÜ: SOLUN EN BAŞARILI BİRLEŞME PROJESİNİ YÜRÜTÜP BİLİM ADAMI OLARAK VEDA ETTİ

İnönü "Avrupa'da meydana gelen bilimsel devrimden Türkiye'nin nasibini almamasının nedeni nedir?" sorusunu cevaplandırmıştı. İnönü'nün verdiği cevabı, Atatürk'ün 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir' sözü ışığında değerlendirmenizi rica ediyoruz:

"Bilimsel devrim, insanlara yeni bilgi üretmeyi öğretti. Yeni bilgi nasıl üretilir? Bilimsel araştırmayla üretilir. Bu, Türkiye'ye çok sonra geldi. Osmanlı'ya ise hiç gelmedi. Onlar Avrupa'dan pek çok şeyi aldılar ama araştırma yapmayı almadılar. 

300 yıl geride kalınca, artık yanlış alışkanlıkları da kanıksıyorsunuz. 'Biz artık hiç bir şey yapamayız, bütün gelişmeler Batı'dan gelir. Çünkü Türk insanı beceriksizdir, yeni bir şey bulamaz. Biz bekleyelim, onlar yapsınlar' psikolojisi ortaya çıkıyor. Şu an baktığımız zaman halen bu durumun değişmediğini görüyoruz. Robotlar yapıyorlar, biz burada seyrediyoruz. Hep böyle geriden gitmemizin sebebi, bilimsel devrimi 300 yıl boyunca anlamamış olmamızdır."

(Bu kulis haberi, günlük ekonomi gazetesi Referans'ın Başkent Kulisi köşesinde 02 Kasım 2007 tarihinde yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder