18 Mart 2024 Pazartesi

MANŞET HABERİ/ 21 GÜNDE 21 YASA ÇIKACAK

Cahit UYANIK-Ankara 

TBMM, 2001 ilkbaharında krizi aşmak için Kemal Derviş tarafından hedef olarak konulan "15 günde 15 yasa" maratonuna benzer sürece giriyor. Hükümet, tatile girene kadarki 21 günde AB, IMF ve Dünya Bankasının istediği 21 yasayı Meclis'ten geçirecek.

TBMM, 15 Temmuzda tatile girene kadar 21 günde toplam 21 kanun çıkarmaya hazırlanıyor. Bu süreç 2001 Ekonomik Krizinde Kemal Derviş'in IMF'yi ikna için "15 günde 15 yasa" maratonuna benzetiliyor. Listesi dün itibarıyla belli olan 21 yasa, hükümetin ilan ettiği Acil Eylem Planı (AEP), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (DB) ve Avrupa Birliğinin (AB) istediği hukuki düzenlemeleri kapsayacak.

AKP Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz ile CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ile Ali Topuz önceki gün biraraya gelerek Meclis gündemi ve tatil tarihini görüştü. Toplantıda 18 kanun tasarı veya tasarı taslağının öncelikle görüşülmesi ve bunun ardından tatile girilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Ancak yetkililer bu listeye IMF ile çıkarılması konusunda anlaşmaya varılan Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, Pamukbank-Halkbank birleşmesini ilişkin kanun tasarısı taslağı ve 9'uncu Uyum Paketi eklendiğinde sayısının 21'e çıkacağını bildirdiler. 

MİLLETVEKİLLERİNE UYKU YOK

AKP ve CHP'nin Meclis'in 15 Temmuza kadar çalışması konusunda uzlaşmaları üzerine milletvekilleri Meclis'te sabahlayıp IMF, Dünya Bankası ve AB'nin istediği 21 yasayı 21 gün içinde çıkarmaya çalışacak.

Meclis, 15 Temmuzda tatile girene kadar 21 günde toplam 21 kanun çıkartmaya hazırlanıyor. Türkiye en son 2001 Ekonomik Krizi sonrasında Kemal Derviş'in Devlet Bakanlığı döneminde IMF'nin yeşil ışığının yanması için "15 günde 15 yasa" çıkartılması şeklinde formüle edilen günleri yaşamıştı. Listesi dün itibarıyla belli olan 21 kanun ise hükümetin ilan ettiği Acil Eylem Planı (AEP), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (DB) ve Avrupa Birliğinin (AB)  istediği kanunları kapsayacak.

Ak Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz ile CHP Grup Başkan Vekilleri Kemal Anadol ve Ali Topuz önceki gün biraraya gelerek Meclis gündemi ve tatil tarihini görüştü. Toplantıda 18 kanun tasarı veya tasarı taslağının öncelikle görüşülmesi ve bunun ardından tatile girilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Ancak yetkililer bu listeye IMF ile çıkarılması konusunda anlaşmaya varılan Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, Pamukbank-Halkbank birleşmesine ilişkin kanun tasarısı taslağı ve 9. Uyum Paketi eklendiğinde sayının 21'e çıkacağını bildirdiler. 

Ak Parti ve CHP'nin toplantısında ayrıca AB'nin büyük önem verdiği Türk Ceza Yasasında değişiklik yapan tasarının Adalet Komisyonundaki görüşmelerinin de bu süreçte tamamlanması konusunda görüş birliğine varıldı. Düzenlemeler arasında yüzlerce maddeden oluşan, 4 kanunu kapsayan Yerel Yönetim Reformu Paketi de bulunuyor. Ayrıca IMF'nin 8. Gözden Geçirmeyi sonuçlandırmak için ön şart koyduğu 2 kritik kanun, DB kredilerinin serbest bırakılması açısından önem taşıyan bazı düzenlemeler de Türkiye'nin finans dengelerini yakından ilgilendiriyor. Halen Meclis gündeminde yer alan tasarılar ile Meclis'e sunulup çıkması gereken taslaklar şöyle:

HÜKÜMET

1) Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yasa Tasarısı: Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in hazırladığı kanun, Nisan ayında görüşülüp bitirilmiş ancak yürürlük maddesine gelindiğinde askıya alınmıştı. Hükümet, yerel idarelerle ilgili 4 kanun tasarısını daha görüşüp bitirdikten sonra yürürlük tarihlerini karmaşa yaratmayacak şekilde aynı anda belirlemeyi planlıyor.

2) Belediyeler Yasa Tasarısı: Yerinden Yönetim İlkesine yaklaşmak için belediye olma kriterlerini zorlaştıran, belediyelere yeni gelir kaynakları yaratan ve büyükşehir belediyeleriyle ilişkileri düzenleyen tasarı kamu reformu paketi içinde yer alıyor.

3) İl Özel İdaresi Yasa Tasarısı: İl özel idarelerini yeniden yapılandıran, il genel meclisi ve valilerin yetkilerini artıran tasarı idarelere borçlanma yetkisi de veriyor.

4) Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı: Büyükşehir belediyesi kriterlerini yeniden düzenleyen tasarı, ilçe belediyeleri imar uygulamalarına müdahale konusunda büyükşehirlere yetki veriyor. Meclis toplantılarına sivil toplum kuruluşlarının katılımı da sağlanacak.

5) Mahalli İdare Birlikleri Yasa Tasarısı: Birden fazla mahalli idare, görevli oldukları bazı faaliyetleri oluşturacakları birlik marifetiyle yürüyebilecekler. Bunun için kurulan kamu tüzel kişiliğine 'Mahalli İdare Birliği' denilecek.

6) Anayasaya Aykırılığı İleri Sürülen Bazı Maddelerin Bütçe Yasasından Çıkarılarak İlgili Olduğu Yasalara Aktarılmasını Öngören Tasarı: Birçok düzenleme, kendi kanununda yer alması gerekirken bütçe kanunlarına eklenerek çıkartılıyor. Ancak bu düzenlemeler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ediliyor. Bu iptal başvurularını önlemek için bütçeye her yıl giren maddelerin kendi kanunları üzerinden düzenlenmesini içeriyor. Söz gelimi; işsizlik sigortası kesintilerini her yıl yüzde 1'e düşüren düzenleme gibi...

7) Enerji ve Doğal Gaz Kanunu Tasarısı: Enerji piyasasında faaliyet gösteren firmaların hisselerinin nama yazılı olma şartını kaldıran, EÜAŞ'a elektrik ihraç izni veren ve doğal gaz kontrat devirlerine ilişkin süreyi uzatan bir düzenleme. Dün Meclis'e sunuldu.

8) Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Piyasası Yasa Tasarısı: Özellikle otolara yönelik LPG satışı ve satış istasyonlarına ilişkin yasal düzenlemeleri içeren bir taslak. Dün Meclis'e sunuldu. Bu piyasanın gözetim ve denetimi de EPDK'ya bağlandı.

9) 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı: Sağlık personeliyle ilgili bazı acil düzenlemeleri içeriyor.

10) Aile, Sosyal Araştırma Kurumu Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa Tasarısı: Bu kurumun çalışmalarının genişletilerek yasal bir temel  kazandırılması amaçlanıyor. 

11) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa Tasarısı: Bu kurumun daha güçlü bir yasal statüye kavuşturularak yetkilerinin artırılması amaçlanıyor. 

AVRUPA BİRLİĞİ 

12) Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı: AB ve ILO'nun istediği gibi memur sendikaların yapısı, işleyişi, toplu görüşmeye yetkili sendikanın tespiti gibi düzenlemelerin yer aldığı bir tasarı. Ayrıca sigorta prim tabanını brüt asgari ücrete eşitleyen düzenlemeyi de içeriyor. Asgari ücretle ilgili kısım IMF'ye verilen sözü kapsıyor.

13) Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Yasa Tasarısı: Geçmişteki yoğun terör olayları sırasında göç ettirilen köylülerin yeniden köylerine dönüşlerinin esaslarını düzenliyor. Hükümet bu kanuna köylülerin AİHM'ye gidip yüksek tazminatlar alabileceği korkusuyla büyük önem veriyor. Yasa çıktıktan sonraki yayınlanacak ve yeniden iskan edilen köylülere verilecek mali desteği belirleyen yönetmelik taslakları da hazır.

14) Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı: Çevre Bakanlığının hazırladığı bu düzenleme ile hayvanlara kötü muamele, işkence yapanlara ağır para cezası getirilecek.

15) 9. Uyum Paketi: Bu düzenleme daha önce anayasada değişikliği yapılmış konuların kanunlarında düzenlenmesini içeriyor. İdam cezalarının mevzuattan temizlenmesi, YÖK'ten ve RTÜK'ten asker üyelerin çıkartılması, çocuk mahkemeleri, adliye olmayan yerlerde noterlik açılması ve sabıka kaydının kaymakamlıkca verilmesi, adlı tatilin kısaltılması gibi düzenlemeleri içeriyor. 

16) Tohumculuk Yasa Tasarısı: Tohumluk üretimi, tescili, sertifikasyon ve piyasa gözetimini düzenleyerek AB normlarını getiriyor. AB fonlarından yararlanabilmek için sistemin kurulması gerekiyor. 

17) Organik Tarım Yasa Tasarısı Taslağı: Organik ürünlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesi sağlanacak. Tasarı ekolojik üretimin daha etkin bir denetim altında yapılmasını sağlıyor. Bu sayede organik ürünlerin özellikle AB pazarlarına daha geniş şekilde girmesi sağlanacak.

DÜNYA BANKASI 

18) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa Tasarısı: Fak-Fuk-Fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonunun bir başkanlık altında örgütlenmesini içeriyor. Bu kanun bazı DB kredilerinin kullanımında ön şart niteliğinde.

19) Üretici Birlikleri Yasa Tasarısı: Üreticilerin ürün ve ürün grubu bazında örgütlenmesini içeren bu düzenlemeyle çiftçilerin ekonomik ve sosyal hakları korunacak. Çiftçiler üretim, işleme, pazarlama ve teknoloji konusunda birlikte hareket edebilecekler. Çiftçiler güçlendikçe piyasadaki pazarlık güçleri artacak ve arz daha kolay ayarlanabilecek. DB, tarımda piyasalaşma için bu düzenlemeye önem veriyor.

IMF

20) Gelir İdaresinin Yeniden Yapılanması Yasa Tasarısı Taslağı: Bu konuda üzerinde aylardır çalışılan bir taslak bulunuyor. Taslak, Gelirler Genel Müdürlüğünün Maliye bünyesinde Gelir İdaresi Başkanlığına dönüştürülerek yarı özerk bir statüye kavuşmasını düzenliyor. Taslak, 22 bölge müdürlüğü kurulmasını öngörüyor.

21) Pamukbank ve Halkbank Birleşmesine İlişkin Yasa Tasarısı Taslağı: Bu konuda hazırlanmış net bir düzenleme çalışması henüz bulunmuyor. Ancak birleşmenin Hazineye getireceği yükü ve bununla ilgili çıkarılacak kamu kağıt miktarının tam olarak kanunda yazılı olması gerekiyor. 

(Bu manşet haberi, günlük ekonomi gazetesi Referans'ın 24 Haziran 2004 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder