14 Aralık 2017 Perşembe

REKABET KURULU, SANKO'NUN YENİ FABRİKASINA MÜDAHALE ETMEYECEK

Cahit UYANIK

Rekabet Kurulu (RK), Sanko'nun Gaziantep'e çok yakın olan Kahramanmaraş'ta 250 milyon dolarlık yatırımla büyük bir çimento fabrikası  kurmasına "rekabeti bozabilir" gerekçesiyle müdahale etmeyeceğini bildirdi. 

Kurul yetkilileri "Biz birleşme ve satın alma yoluyla hakim durum oluşturulmasına izin vermeyiz. Sanko'nun Adıyaman'ı satın alma girişimi bu kapsama giriyordu ve buna izin vermedik. Ama bir şirketin kendi iç kararıyla yeni yatırım yapmasına karışmamız ise zaten yasal olarak mümkün değil. Sanko'nun yeni fabrikası, kendi iç kararına dayanıyor. Türkiye'de buna benzer örnekler daha önce de yaşandı" dediler.
Üretime geçtikten sonra izlenir

Yetkililer "Ancak o bölgede gelecekte yaşanacak piyasa hareketlerini izlemeye almaya yetkimiz var. O bölgede yeni yapılacak bir yatırımın pazara etkisini, üretime geçtikten sonra izlemeye alırız" diye konuştular.

Çimentonun bir yerden bir yere taşıma güçlüğü nedeniyle "bölgesel" nitelikleri yüksek bir ürün olduğunu belirten yetkililer,  250-300 km. kilometre çaplı bir bölge dışından taşınmasının fiyatlarını çok yükselttiğini anlattılar.

Bu sebeple bölge dışından ürün getirerek rekabet etmenin mümkün olamadığını vurgulayan yetkililer, "Bölgesel ürün, üreticiler arasında fiyat kartelini kolaylaştırıyor. Bu nedenle sadece bizde değil tüm dünyada çimento fabrikaları rekabet kurullarının yakın takibi altındadır. Türkiye'de şimdiye kadar çimentoculara 3 kez ceza kesildi. 5 bölgede de halen soruşturmalar sürdürülüyor" dediler.
(Bu haber Referans Gazetesinin 13 Nisan 2006 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)
REKABET İHLALİNDE GIDA SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR
PİRİNÇTEKİ FİYAT ARTIŞI REKABETE AYKIRI BULUNMADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder