20 Aralık 2017 Çarşamba

15 YIL ÖNCESİNDEN BİR HABER: RUSLAR, KENDİLERİNİ ZENGİN GELİN ADAYINA BENZETİYOR VE "ÇOK DÜŞÜNMEYİN KIZI BAŞKASI KAPACAK" DİYOR


Cahit UYANIK

Soçi- Yaklaşık 10 yıldır bavul ticareti ile yakından tanıdığımız Rusya, artık Türkiye'den yatırım ve daha kaliteli mallar satın almak istiyor. Gelecek yıl devreye girecek olan Mavi Akım Projesi ile patlama yaşanması beklenen Türk-Rus ticaretinin dengelenmesi için yollar aranıyor. TOBB Başkanı  Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan giderek artan miktarda ithal ettiği doğal gaz bedelinin belirli bir bölümünün mal ve hizmet karşılığı ödenmesi konusunu gündeme getirdi. 


Dün Soçi'de toplanan Türkiye-Rusya İş Forumunda konuşan Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki 4,3 milyar dolarlık ticaret hacminin yetersiz olduğunu bildirdi. Türk işadamlarının Rusya'ya girişte istenen vize konusunda zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ayrıca iki ülke standart kuruluşları arasındaki diyalog eksikliğine dikkat çekti. Rusya'nın tercihli ticaret sisteminden Türk ürünlerinin daha fazla yararlanmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, bu yöntemin iki ülke arasındaki giderek artan ticaret  açığını azaltabileceğini bildirdi. Türkiye'nin Rusya'daki yabancı sermaye yatırımları içinde 10'uncu sırada bulunduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, Rus işadamlarını da Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti. Hisarcıklıoğlu, 2003 yılında tamamlanması öngörülen Moskova'daki Türk Ticaret Merkezinin iki ülke arasındaki gelişmeleri hızlandıracağını kaydetti.

Rusya, gelinlik kız gibi

Toplantıda konuşan Rus yetkililer ise son 10 yılda bavul ticaretinin iki ülkenin birbirini tanımasını sağladığını ancak artık ilişkilerde yeni bir aşamaya geçilmesini istediklerini kaydettiler. Bu çerçevede ortak işletmeler ve projeler üzerinde durulmasını isteyen Rus yetkililer, ülkedeki ekonomik ortamın sürekli düzeldiğini bildirdiler. 

Önümüzdeki günlerde Rusya'da Yabancı Yatırımcıyı Koruma Yasasının Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanacağını belirten Rus yetkililer, ülkede yeni bir vergi reformu yapılarak oranların aşağı çekildiğine dikkat çektiler. 1998 ekonomik krizinden sonra ülkenin artık büyüme sürecine girdiğini anlatan Rus yetkililer, geçen yıl yüzde 5'lik büyüme yaşandığını bildirdiler. 2002 enflasyon hedefinin yüzde 14 olduğunu belirten Rus yetkililer, "Rusya zengin bir gelin adayı kız gibi. Çok uzun düşünürseniz kızı başkasına kaptırabilirsiniz" şeklinde konuştular.  Bu arada 57 Türk firmasının katıldığı Türk İhraç Ürünleri Fuarı da 1 gün gecikmeyle açıldı.
(Bu haber 17 Ağustos 2002 tarihinde Finansal Forum Gazetesinde yayınlanmıştır.)  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder