22 Aralık 2017 Cuma

MISIR'LA EKONOMİDE 19 YIL ÖNCE 'UMUTLU BAŞLANGIÇ' YAPMIŞTIK

Türkiye, bundan 19 yıl önce Mısır'a 
büyük bir ekonomik çıkarma yapmıştı...


Cahit UYANIK


Kahire - Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) koordinatörlüğünde düzenlenen Mısır gezisi umutlu bitti. Toplantılara 250'nin üzerinde Mısırlı iş adamının katılarak çeşitli görüşmeler yaptığını belirten DTM Müsteşarı Yavuz Ege, "İlk izlenimler ve bizim gözlemlerimiz çok olumlu. Mısır'ı hedef pazarlar arasında göstermemizin isabetli bir karar olduğu görüldü" dedi. İhracat Genel Müdürü Ömer Berki ise Mısır gezisini, "Son zamanlardaki en başarılı dış ticaret organizasyonu" olarak nitelendirdi.   


Müsteşar Ege, dün sonuçlanan Mısır gezisinin ardından yaptığı değerlendirmede bu etkinliğin aylar önce planlandığını belirterek, gündemdeki Suriye Krizi ile ilgisinin olmadığını söyledi. Mısırlı yetkililerden ve iş adamlarından da bu konuda en ufak bir imada dahi bulunulmadığını kaydeden Ege, "Tek amacımız Mısır'la ticaret ve yatırımlar yapmak. Suriye'nin bu konuyla uzaktan yakından ilişkisi yok" şeklinde konuştu. Mısır'ın 60 milyonu aşan nüfusuyla önemli bir pazar olma potansiyeli gösterdiğini anlatan Ege, Mısır'ın önümüzdeki dönemde İsrail'le bazı problemlerini çözmesiyle savunma harcamalarından önemli miktarda tasarruf yaparak büyüme hızını ve dolayısıyla fert başına milli gelirini daha yukarıya taşıyabileceğini de vurguladı.   

Geziye katılan iş adamlarının masraflarına destek 

İhracat Genel Müdür Berki ise Türkiye'de geçmişte kullanılan nakdi teşviklerin yerini daha modern teşviklere bıraktığını ifade ederek, dış ticaret heyetleri oluşturmanın önemine dikkat çekti. Geziye katılan iş adamlarının sadece otel ve konaklama masraflarını karşıladığını, geriye kalan salon kirası, yayın bastırılıp dağıtılması, toplantıya katılacak karşı tarafın organize edilmesi gibi ödemelerin DTM tarafından yapıldığını kaydeden Berki şöyle konuştu:
"Mısır gezisi son zamanlardaki en başarılı dış ticaret heyeti çalışması oldu. 250'yi aşkın Mısırlı iş adamıyla görüşme, 3-5 günlük fuarlarda bile ulaşılamayacak bir rakamdır. Bu Mısır tarafının da Türkiye ile iş yapmaya istekli olduğunu gösterir. Gezinin net getirisi 6 ay içinde belli olur. Bu tip çalışmalarımız sürecek. Kasım ayı sonunda da Arjantin ve Brezilya'ya böyle bir heyet gidecek. 1999 yılında da bu trafik sürecek."

Berki, benzeri bir şekilde Türkiye'ye getirtilen alım heyetlerinin de beklentilerin üzerinde sonuçlar yarattığını bildirerek 3 ay önce ağırlanan İsveç heyetinin önemli bir kısmının Türkiye'den çok etkilendiğini ve Ocak ayında çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere geleceklerini kaydetti. 

Mısır'la iş yapmanın altın kuralları

Yaklaşık 10 yıldır Mısır'a jant satan ve Mısır'a bir yatırım yapmanın karar arefesinde bulunan Jantaş yetkilisi Cüneyt Soydan ise Mısır'la iş yapmanın altın kuralını "Doğru adam, ucuz fiyat, Mısır'ı sık sık ziyaret edip işleri takip, Batılı gibi yaşayan insanlar bulmak" olarak açıkladı. Soydan, Mısır'da inşaat ve otomotiv konusunda Türk iş adamları için önemli potansiyel bulunduğunu da kaydetti.
(Bu haber, 20 Ekim 1998 tarihli Finansal Forum Gazetesinde yayınlanmıştır.)
GÜNEŞ ÜLKESİ MISIR'DA VE BAŞKENT KAHİRE'DE YAŞAM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder